Yunus vs. Hamsi

Son günlerde internette dolaşan, Japonya'da yapılan yunus katliamını en gerçek ve acı haliyle gözler önüne seren bir video var. Tam anlamıyla vahşice yakalanan yunusların, öldürülmesi veya gösteri dünyasına satılmak üzere yakalanması, çok yerinde, realist görüntüler ile eleştiriliyor.



Bu katliama dikkat çekme yolunda yapılan çalışmanın Türkçe versiyonu ise, hemen hepimizin tanıdığı sanatçıların gönüllü olması ile, şöyle hazırlanmış:



Etkilenmemek mümkün değil... Mavi suları kandan bir gölete dönüştüren, o güzel hayvancıkları çırpındırarak öldüren-yakalayan insanlara insan demek zor. Gelenekler, bir şeylerin uzun yıllar yapılması sonucu normalleşmesi, eğitim seviyesi vesaire. Bunlar bahane kısmı işin. "İnsan" nasıl dayanır o görüntüye, acıdan çırpınan bir can görmeye? 

Dilerim insanın tüylerini diken diken eden bu faaliyet bir an önce son bulur.

Fakat...

Bu acımasız olayı bir kenara koyduğumuzda, aklıma ısrarla bir soru takıldı.

Sahne şu;

- Şekerim şimdi vakti değil ama, gördün mü Facebook'ta paylaştığım şu yunuslu videoyu

- Ay görmez olur muyum, kalpsizler!! İçim çok fena oldu...

- Vallahi insan nasıl kıyar o sevimli yunuslara anlamıyorum, inan ağladım izlerken!!

- "Share ettim" ben de ki herkes görsün bu zalimliği. Ay bu arada şu hamsinin kılçığı kaldı dişimde, bir kürdan da koymamışlar masaya.

*

E? Hamsinin tek suçu küçük ve sevimsiz olmak mı? 

Yakalanırken bir sıkımlık canından bir denizi kan kırmızısı edecek kadar kan akmıyor olması mı? Yunuslara bu duyarlılığı gösteren, acıyan insanların diğer balıkların olta ucunda çırpınışına üzülmemesinin sebebi, videoda o güzel yunuslara verilen "zeki, sevimli, yelkenlilerle yarışan, hayat kurtaran" sıfatlarına sahip olmaması, onların yeniyor-yunusların yenmiyor olması mı? 

En az o Japon balıkçıların bu katli normal karşıladığı-alıştığı kadar, ya bu insanlar da alışmışsa bir şeyleri görmemeye, yaşantılarındaki kötü kokuları almamaya?

Madem yunusların çırpınarak can vermesine, katledilmesine bu kadar canı yanıyor insanın; neden diğer "işine gelen balıklara" ve hatta tüm canlılara, bir ses çıkarmıyor? 

"Eee.. Sen de şimdi..." sesini duyar gibiyim. Tek diyeceğim var;

Ee, siz de şimdi!

*

Yorumlar

Popüler Yayınlar