17 Şubat 2014 Pazartesi

Yunan Kahvesi

Yunanistan'da "Ellinikos Kafes" olarak bilinen Yunan Kahvesi, klasik Türk Kahvesi'ne nazaran belki bir tık daha fazla kavrulmuş, denebilir. Fakat bunun dışında, ayırt edilemeyecek kadar aynı 'bizimki' ile; briki denen cezvelerde yapılıyor, yanında suyuyla geliyor masaya. Ağır ağır pişerse daha lezzetli olur, diye de ekleniyor tariflere.

Yunanistan'ın en ünlü kahvelerinden biri ise Loumidis Papagalos. Bir nevi Türkiye'deki "Mehmet Efendi". 





Ben çok kahve tüketilen bir evde büyümedim; ama tahminim, neredeyse aynı ölçülerin kullanıldığı Türk Kahvesi ile. Yine de Yunanca bir siteden Yunan Kahvesi tarifini ve bir - iki püf noktayı çevirerek eklemek istedim. 

1 kahve fincanı su,

1 tatlı kaşığı şeker,

2 tatlı kaşığı kahve.

"Su ılık olmalı, sıcak olması kahveyi "keser". Bir de, şekeri kahveden önce suya koyup çözünmesine müsaade edin, ardından kahveyi ekleyin. Mümkün olduğunca ağır ağır pişirin." diye de eklemişler.

Unutmadan, Yunanistan'da da kahvenin köpüğü pek önemli. Ayrıca köpüğe "kaymaki" deniyor. Yolunuz Yunanistan'a düşerse, şöyle "bol kaymaklı" bir Yunan Kahvesi söylersiniz. Ha o yaka, ha bu yaka; kırk yıllık hatır baki kalır. :)

*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder