Yunan Mezeleri: Kolokithakia Vrasta Tarifi

Pek alışık değilizdir kabağı haşlanmış olarak masalarımızda görmeye. Bugün size alternatif bir lezzetten bahsedeceğim o yüzden, kabağı haşlama olarak da çok seveceksiniz. Yazının en altında yapılışını görebileceğiniz bir video da var.

Lokal bir Yunan mezesi olan "koloktihakia vrasta", kabak haşlama anlamına geliyor. Yapımı basit fakat birkaç püf noktası var.

Mümkün olduğunca taze olmalı kabaklar. Hatta bulabilirseniz çiçeği burnunda bebek kabaklar şahane olur, ne kadar tazecik ve ufak o kadar iyi bu tarif için.

Kabağı bir bıçakla kazıyarak soyuyor ve çok zarar vermiyoruz üst kısma. Bıçakla keserek veya salatalık soyacağıyla soymasanız iyi olur o yüzden. Uç kısımlarını da kesmiyoruz ki kabağın içine su dolmasın, sararıp pörsümesin. 



Ortalama 15 dakika haşlıyor ve sonra uçları kesiyoruz. Yunanistan'da ya böyle bütün, ya da bu şekilde kesilerek servis ediliyor. Şimdi "e başka ne olacaktı" diyebilirsiniz ama hakikaten bu iki sunum anlaşılmış gibi her yerde böyledir - kimse küp küp kesmiyor misal; laf olsun diye vermiyorum bu bilgiyi hani. :)

Ardından bol zeytinyağı, kekik, dilerseniz dereotu... Sarımsak ve limonlu bir sos da hazırlayabilirsiniz ama tuzu minimum tutmanızı öneririm ki kabağın tazecik tadı bir numara kalsın. Soğuğa yakın ılık yerseniz de bence en güzel halidir.


Videoyu da aşağıya ekliyorum. Şöyle ufakça, taze kabakları ya bahçeden ya pazardan alıp yaparsanız en leziz sonucu alırsınız. :) Kali oreksi!


 *


Yorumlar

Popüler Yayınlar