Efsane Bir Yunan Mezesi: "Fırında Zeytin"

Zeytinin ağaçtaki halini de, sofradaki halini de çok severim. Ağacını severim, rengini, motifini; zeytinle ilgili her şey beni çok mutlu eder yani... Bu mezenin de yeri bir başka bende o yüzden; çok leziz, görüntüsü de tadı da bir başka. Alışılmamış ama damak tadımıza çok uygun. Yunan mutfağından "psites elies" tarifi bahsettiğim.

Klasik Yunan zeytinlerinden kalamata ve biraz da yeşil zeytinim var. Onları bir fırın kabına alarak başlıyorum işe.


Şu tabağın güzelliğine bir bakın, resmen hiç yoktan mutlu ediyor insanı. :) Defne yaprağı, taze kekik, biberiye, nane, fesleğen... Elinizde hoşunuza giden ne aromatik ot varsa.


 1 iri diş sarımsak, birkaç cherry domates, biraz limon suyu ve kabuğundan iki-üç parça. Bir de elbet bol zeytinyağı. Baharat olarak ise Yunan pul biberi bukovo ve taze çekilmiş karabiber ekledim. Klasik pul biber de mis gibi iş görür, hatta hafif acı olursa ayrı bir lezzeti olur.


 Güzelce harmanlayıp karıştırdıktan sonra, 200 derece fırına gönderiyoruz.


 Ve yaklaşık yarım saate, mis kokular ile çıkıyor zeytinler fırından. O tazecik aromatik otların kokusu zeytinyağı ve sarımsakla buluşunca...


 Ilık olarak servis ediyorum sonra. Miiis gibi bir şey oluyor; üstelik sofralarınızda misafirlerinizi şaşırtacağınız da kesin. :) Bir altta Youtube'a eklediğim yapılış videosu da var. Psites elies, vazgeçemeyeceğiniz bir meze olacak, benden söylemesi... Kali oreksi!



*


Yorumlar

  1. Merhaba, fırında yaklaşık kaç dakika pisiriyorsunuz acaba.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar