Hollanda'dan Kırmızı Çorba: Bietensoep

Hoi hoi,

Bu aralar Hollanda mutfağını keşfetmeye devam ediyorum. Geçenlerde paylaştığım bal kabağı çorbasının ardından, bu defa yine güzel ve biraz farklı bir çorba olan bietensoep ile geldim. Yemeklerde pırıl pırıl bir kırmızı renk gören çoğu kişi "bu işin içinde pancar olduğunu" tahmin edecektir. Aslında bietensoep kırmızı pancar çorbası; içinde bazı alışılmadık tatlar var ama çok yakışıyor bu tada. Hazırsanız gelin bakalım neler yiyormuş bu Hollandalılar...

Bal kabağı çorbasında olduğu gibi, bu defa da Hollanda'da satılan ve bir defalık tarife yetecek olan malzemeleriyle bir "bietensoep" paketi aldım. Aslında kendim yapacaktım ama pancar seçerken hazırlanmış paketi görünce madem böyle alayım dedim. Paketin fiyatı 2,5 Euro civarı. Ayrıca bu tarifte, Hollandalıların sıkça kullandığı elma da var.


Pakette ne var, çorbamıza ne lazım derseniz...

Malzemeler
4-5 iri kırmızı pancar
2 kırmızı soğan
1 kırmızı elma
2 diş sarımsak
2 sebze bulyon
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber
Ekşi krema veya susuz kısmından yoğurt (sunum için, isteğe bağlı)
Maydanoz (sunum için, isteğe bağlı) 


 İki çorba kaşığı kadar zeytinyağını tencereye alıp, ufak ufak doğradığımız soğanlar ile sarımsağı ekliyoruz. Bir dakika kadar, kokusu çıkana dek biraz öldürüyoruz tencerede.


Ardından yine küçük küçük doğradığımız elma ve pancarları hop tencereye.


Pancar biraz zor yumuşayan bir şey. O yüzden 4-5 dakikaya yakın kavurmanızı öneririm bu malzemeleri. Ardından çok sulu olmayacak şekilde sıcak suyunu ekliyoruz çorbanın. Eğer hakiki bir Hollanda çorbası olsun isterseniz oldukça az su eklemenizi öneririm, lapaya yakın bir kıvam olmalı. Ben öyle sevmem derseniz, şıpır şıpır sulu da olmamalı.


Ve pancarlar yumuşayana dek pişen çorbamızı el blendırından geçirerek pürüzsüz hale getirdikten sonra, maydanoz ve ekşi krema (veya yoğurt) ile süslüyoruz. Ayrıca bu krema da tadını hafifletiyor çorbanın, ferah bir aroma veriyor. Çorbaya eklediğimiz elmanın da çok hoş, tatlıya kaçan bir aroması oluyor çorba içinde.


İşte Hollanda'dan bir diğer kış çorbası tarifi de böyledir sayın okur. Kıpkırmızı rengine hayran kala kala hazırlayıp tükettiğimiz pancarı daha çok mutfağınıza dahil etmeniz dileğiyle, sevgiler bizden.

Melis


Yorumlar

  1. Beğenerek takip ediyorum. Çok güzel gözüküyor. Afiyet olsun <3

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar