Ayasofya'da Bir Gece

Geçtiğimiz günlerde, herhalde Türkiye'de düzenlenen etkinliklerin en güzellerinden birine katıldık. Müzeler Haftası kapsamında Türkiye'nin birçok şehrindeki birçok müze akşam saatlerinden gece yarısına dek ücretsiz gezilebiliyordu. Tabii bu müzelerin hemen hepsi normalde belli bir saatte kapandığı için, buraları "gece gezebilmek" beni çok ama çook heyecanlandırdı ve hemen planımızı yaptık. Aklımızda Ayasofya'yı gecenin karanlığında görebilmek vardı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde okuduğum için, 4 güzel yılım Sultanahmet-Beyazıt civarında geçti. Ayda 4-5 kere Ayasofya'ya gider, bir köşede oturur uzun uzun yazardım çok zaman. Buranın yeri her açıdan ayrıdır yani bende. 

Meydana vardığımızda, oldukça uzun bir sıra vardı. İlk başta gözümüz korksa da sıranın hızlıca aktığını görünce içimiz rahatladı. Zaten daha içeri girmeden bile büyülü bir görüntü veriyordu Ayasofya.


İçeri alınan gruplarda sıra bize geldiğinde şu aşağıdaki fotoğrafı ne güzel bir an yaşadığımı düşünerek çektim. Gecenin karasında bir dolu insan Ayasofya için sırada...



Müze kafeteryası da açıktı, bu arada saat 21:30 civarı.


Buraya defalarca geldim ama, her seferinde aynı ürperti devam eder bende.


Muazzam...



Bence içerideki aydınlatma tam yerindeydi. Oldukça loş, gölgelerin düştüğü tarihi duvarlar daha da güzel hale getirdi gecemizi.



Bu arada, Ayasofya'nın ilk hali 530'lu yıllarda inşa ediliyor. Ne mükemmel, devasa bir tarihi adımlıyoruz o anlarda...



Burada yavaş yavaş yukarı çıkıyoruz.
 Çok güzel fotoğraf olmamış mı? :)


Hala çok güzel; ama gözün gördüğü gibi fotoğraf çeken makineleri bekliyoruz artık sayın bilimbeyleri & hanımları. O kadar devasa, anlaşılması zor ve "ruhu olan" bir mekan ki.



Ayasofya içinde belki en kıymet verdiğim bölümlerden biri burası. Tarihi, yüz yıllar öncesini gözünüzde canlandırmanıza yardımcı bir kısım. Bu duvarı, ikonayı eksiksiz hayal etmek, tüm duvarı ve önünden geçip gidenleri, duvarın önünde durup ikonayı inceleyenleri düşlemek pek garip bir his veriyor insana.


Bu da aynı şekilde günümüze sağlamca ulaşan bir diğer ikona. Ne kıymetli eserler...


Derken, artık görevlinin içeriyi gezerek "kapattıklarını" söylemesiyle toparlanıyoruz biz de. Gerçekten günün sabahından beri çok heyecanlı olduğum ve iyi ki gittik dediğim bir etkinlik oldu bu; bir de neden daha öncekileri duymadık diye şaşırdık açıkçası. Seneye mutlaka tekrar...

*

Yorumlar

  1. Başka ülkerlerde yapılıyor bu tarz etkinlikler ama ne kadar sıklıkta bilmiyorum.
    Türkiye`de de başlandığını bir yerlerde okumuştum.
    Çok iyi olmuş gitmeniz, hele böyle büyüleyici bir yer! Ne zaman gitsem beni de çok etkiler. Gündüz, içeri süzülen ışık süzmeli halini de çok severim, gece de ayrı güzelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanılmıyorsam bu 11.siymiş! Nasıl oldu da hiç duymadık anlamadım, ama gerçekten eşsiz bir deneyim oldu. Önümüzdeki yıl olursa yine oralardayız mutlaka. :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar