Artvin Mantısı "Silor"

Doğu Karadeniz'de sıkça rastlayacağınız bir yemektir silor. Gürcü Mutfağı'ndan gelme derler ama, özellikle Artvin'in yöresel yemeklerinden olmayı da başarmış, yufkayla yapılan bir çeşit mantı diyebiliriz silor için.

Nasıl oturulup yıllık salça yapılırsa misal, yufkalar da yuvarlanıp-dilim dilim kesilip kurutularak bez çantalarda stoklanır ve daha sonra yenmek üzere hazırlanır. Doğu Karadeniz'de hemen her yerde, İstanbul'da ise bazı büyük marketlerde bulmak mümkün silorun hazır halini, bu şekilde de sıkça satılıyor. Üstelik yapması çok kolay ve müthiş lezzetli. Gelin bir bakalım ne oluyormuş Doğu Karadeniz'de...


Paketimiz bu, Artvin-Hopa'da bir marketten almıştım. Bermal de bu konuda güvenebileceğiniz bir marka. Hazır halini bulamayanlar da direkt hazır yufkadan yapabilir, onu da bir gün yapıp yazacağım fotoğraflarla.


Kıtır kıtır yufkaları çıkarıp, fırına girmek üzere uygun bir kaba diziyoruz önce. Ha sığdı ha sığacak derken ben biraz sıkıştırarak dizdim, belki biraz daha rahat dizilebilir.


Ne mutlu edici şu görüntü. :)


Kimi silorun üzerine su serpiştiriyor, kimi iyice işine sinsin diye biraz üzerine çıkacak kadar döküyor direkt, ben öyle yaptım. Ayrıca tavuk veya et suyu ile yapanlar da çok, aroma için denenebilir o şekilde de.


Veee fırında 10 dakika kadar duran silorlarımız iyice kendine geliyor. Zaten sıcak suyu üstlerine döktüğünüz anda toparlanmaya başlıyorlar. Önceden pişmiş de olduğu için oldukça hızlı bir şekilde hazır oluyor silorunuz.


Ama ondan önce yapılacak son bir şey var! Sarımsaklı yoğurt ve tereyağına eklediğiniz pul piperli sosu silorunuza güzelce yedirmek, tıpkı klasik mantı sosu gibi. Bu noktada iş biraz hayal gücünüze de kalıyor çünkü siloru çok çeşitli şekillerde hazırlıyorlar. Üstüne başka baharatlar da ekleyebilir, hatta kıyma ile soğan kavurup sos gibi ekleyebilirsiniz. Şehirden şehre değişiyor bu stil.


İşte böyle. :) Bir dahakine en baştan kendim yapıp kurutup hazır edeceğim ki hazır bulamadığım zamanlarda da yapabileyim. Bu arada silorun özellikle Ramazan ayında yapıldığını da ekleyelim; bir ramazan akşamı şöyle Artvin'in yeşilinde cennet bir köşede de tatmanız dileğiyle.

Melis


Yorumlar

Popüler Yayınlar