Selanik: Kapani Çarşısı

Selanik'teki olmazsa olmaz adreslerimizden biri de Kapani Çarşısı.

Yıllar önce bu çarşıya ilk gelişimde kendimi Tahta Kale'den Mısır Çarşısı'na uzanır gibi hissetmiştim, Selanik'in içindeki küçük İstanbul gibi geliyor bana burası. Ne satılır Kapani'de derseniz, her şey derim. Şarküteriden tutun baharatlara, demet demet aromatik otlara, taze balıklara, çantadan ayakkabıya, kutu kutu baklavaya cezveye kadar hemen her şey...



Kapani'ye gitmek ise oldukça kolay, zira Selanik'in tam kalbinde yer alıyor. Aristotelous Meydanı'nda durup denize sırtınızı dönüp Electra Palace'ın biraz ilerisinden sola dönerseniz direkt göreceksiniz tezgahları, kime sorsanız gösterirlik bir konumda hani. 


Bir türlü denk gelmedi, Yunan baklavası yiyemedim hiç. Bunlar ortak kültürlerin ürünü ama, Yunan arkadaşım bizim baklavayı yiyince "Baklava Türk!!" demişti. :) Denediğim gibi yazacağım farkı, genelde Yunan baklavasına daha tatlı derler.


Burada yine Yunan baklava ve lokumları var. Ayrıca alt kısımda Yunanistan'da da çok meşhur olan cezve - fincan takımlarını görüyorsunuz. Anlaşılmayacak kadar küçük farklar olsa da, bizim Türk kahvesi hemen hemen aynı haliyle Yunanistan'da "Ellinikos kafes" yani Yunan kahvesi olarak bilinir. Pek alem konular. :)


Yunanistan'ın taptaze meyvelerini de burada bulmak mümkün...


Benim belki de en sevdiğim kısım baharat ve aromatik otların olduğu tezgahlar. Zira buralarda dağlardan toplanmış dal dal kekik, biberiye bulmak pek mümkün. Çok sevdiğim biberiye demetlerinin tanesi için 1,5 Euro vermiştim.


Gerçekti değildi tartışılıyor ama meşhur Himalaya tuzu Yunanistan'da daha ucuz sanırım, kilosu 1,30 Euro.


Bariz farklı, daha bir buram buram doğa kokan, mis kokulu otlar, baharatlar...


Buradan yaptığımız alışverişten sonra genç adam bize böyle kıtır kıtır bir çerez veriyor. Biraz daha uzaktan çekseymişim değil mi? :)


Bu arada söylemeden geçmeyelim, özellikle tekstil ürünlerinde müthiş bir Türkiye pazarı popülasyonu var, hani euro ile İstanbul'un üç katı fiyatına Made in Turkey bir şeyler almayın diye uyarayım. :) 

Burada artık iyice Tahtakale'deyiz.


Vee son olarak, özellikle hediye etmek için pek iyi bir fikir olan ufak Yunan içkilerini görüyoruz. 1 - 1,5 Euro gibi iyi bir fiyata pek geleneksel ve özel bir hediye almak mümkün. Birer tane de kendinize almayı ve bir an önce Kapani'yi keşfetmeyi unutmayın diyelim. :)
Na eiste kala...


*

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar