Hollanda'yı Anlama Kılavuzu - 2

Birkaç gün önce Hollanda'yı Anlama Kılavuzu - 1 ile başladığımız seriye devam ediyoruz. Bu yazıda Hollanda'nın en meşhur tatlılarından biri olan Poffertjes üzerine konuşacağız. 

Poffertjes (Pofırçes olarak okunuyor.), aslında bildiğimiz kreplerin minik ve daha pufuduk olanları. Hollanda hazır, donmuş ve kızartma ürünlerin çok sevilip tüketildiği bir yer; poffertjesler de oldukça kalorili, tereyağı ve pudra şekeri ile tüketilen çok lezzetli geleneksel Hollanda krepleri. Burada Hollanda'yı anlamıza yardımcı olacak ilk nokta bu tarz kızartma, hamur işi gibi "sağlıksız ama lezzetli" şeyleri çok sevip tüketmeleri. İkinci nokta ise Hollanda'daki "poffertjes kültürü". Şöyle ki;


Öncelikle, bence poffertjesin en lezzetlisi sokakta olur. Sokaklarda, karnaval alanlarında ve birçok kafede bulabileceğiniz bu güzel krepleri alt fotoğraftaki gibi özel bir sistemle pişirip, üzerine bol tereyağı ve pudra şekeri ekleyerek servis ediyorlar.

Fakat poffertjes o kadar benimsenmiş bir tat ki, evlerde hazırlanması için de birkaç Dutch yöntemi var. Birincisi bu özel poffertjes tavası:


Uzun zaman hayal kurmamın ardından ben bu poffertjes tavasını aldım sonunda; fakat evinde bu tavaya sahip olmayanlar için hazır poffertjesler satılıyor marketlerde.



Hemen her markette var bu hazır paketlerden; hepsinde olmasa da, paketin içinden böyle bir "poffertjes kiti" de çıktı bu defa: Tereyağı ve pudra şekeri.


Ya mikro dalga fırında, ya da tavada ısıtarak çabucak evde de hazırlanabiliyor böylece.


Son adım ise elbette tereyağı ve pudra şekeri ile taçlandırmak tabağımızı.


Hollanda'yı Anlama Kılavzu - 2 'de öğrendiğimiz bir diğer şey de, Hollandalıların birçok besini hazır olarak aldığı gerçeği olsun; zira marketlerde ya sadece süt eklemek gereken krep karışımları, ya da direkt pişmiş-ısıtılmayı bekleyen büyük krepler bulmak çok doğal bir şey. 

Artık hazır gıdaların ve poffertjesin Hollanda için öneminden haberdarız diyelim. :) Yolunuz Hollanda'ya düşerse, siz de bu minik kreplerin ne kadar lezzetli olduğunu bizzat göreceksiniz.

Diğer serilerde görüşmek üzere,

Dag!


Yorumlar

Popüler Yayınlar