#Gün89 : Dakos ile Girit Mutfağı'na Yolculuk

 Müthiş Girit ezgileri eşliğinde yazdığım bu lezzetli posttan herkese merhaba...

89. günüm de uzun zamandır aklıma olan şahane bir Girit salatası hazırladım, ismi Dakos. Yunanca'da "Ntakos" olarak yazılıyor ve "dakos" olarak telaffuz ediliyor.

Bu sefer Yunanistan'a gitmeden günler önce, bu salatayı bir Yunan yemek tarifleri programında görmüş, fakat özel peksimet ekmeğini burada bulmak zor olacağı için yapmaya hiç kalkışmamıştım. Böyle küçük bir hayaldi bu; gerçek oldu. Yunanistan'da gözüm bu ekmeği aradı durdu, sonunda buldu. :)

Doğrusunu söylemek gerekirse, bu ekmekli salatadan bu kadar şahane bir lezzet beklemedik hiçbirimiz. Fakat ağzımıza bir lokma attığımız anda birbirimize baktık masada; beş dakika içinde tabakta yeller esiyordu.

Bu yuvarlak peksimet ekmeklerinden bulursanız, haydi peynir de Türkiye'den olsun; deseniz ki "Ne illa Yunanistan'dan gelsin bu salataya?", cevabım kesinlikle zeytinyağı. Ben böyle bir şey görmedim... Parmağınızın ucuna bir damla alıp tadın, anında anlıyor insan ki bu yağ özel bir yerden geliyor. 


Bakalım neler yapmışız...


Salata oldukça kolay; fakat dediğim gibi, malzemelerinin basitliğinden beklenmedik bir lezzete sahip. Malzemelerimiz: Girit peksimeti, zeytinyağı, tuz, kekik, domates, kalamata zeytinleri ve beyaz peynir.


Gördüğünüz gibi, peksimetin ambalajında bile Dakos'u resmetmişler. Öyle ki, bu ekmek zaten "Dakos ekmeği".


İlk işimiz oldukça sert olan peksimetleri üç-dört kez hızlıca suda çevirerek yumuşatmak. Bu arada, ekmek kırılmaya çok müsait. Dikkatle ve kısa süre ıslatın, ama kırılırsa da üzülmeyin; nasıl olsa görünmeyecek, ufalanmasın yeterli.


Ardından kıtırlığını kaybetmeden yumuşamış peksimete güzelce zeytinyağı döküyoruz. Türkiye'de "Komili" neyse, Yunanistan'da da "Altis" o. Şahane bir tadı var...


Zeytinyağı ile aromalandırdığımız ekmeğe, önce küçük küçük kestiğimiz domatesleri, ardından da ufaladığımız geleneksel Yunan peyniri fetayı koyuyoruz. Üzerine ise biraz tuz ve bolca kekik... Şu paketin kokusunu duyurabilseydim keşke size. Of, of!


En son adım ise, neredeyse hazır olan Dakos'un üzerine son bir zeytinyağı gezdirmek.


İiiişte Dakos'umuz hazır; beklenmedik şahane tadı ve görüntüsü ile... 
Kali oreksi : Afiyet olsun. :)


*


Yorumlar

Popüler Yayınlar