Tek Malzeme ile Çeşnili Tereyağı Yapımı

Uzun zamandır çeşnili, taze otlar eklenmiş, baharatlarla hafifçe renk almış tereyağı sunumlarını görüp pek beğeniyorum.

Bence tereyağı da kekikli ekmek, zeytinli açma, portakallı dondurma gibi insana enerjisiyle bile mutluluk veren bir şey. Sıcacık bir ekmeğe sürülen ev yapımı bir tereyağı mesela; sadece bir "yemekten" daha fazlası oluyor tadı ve hissettirdikleriyle. Bu nedenle sadece tek bir malzemeyle evde tereyağı yapabilir ve dilediğiniz malzemeyle çeşnilendirebilir, istediğiniz biçimde güzel sunumlarla samimi sofralarınıza ayrı bir güzellik katabilirsiniz. Bugün bunu yapacağız işte.

Gereken tek malzeme, yemeklerde kullandığımız bir paket krema.

Ve ne baharat, çeşni isterseniz o. Bir fikri olmayanlar için aşağıda sıkça tercih edilen birkaç çeşniyi ve benim tercih ettiğim versiyonunu paylaşacağım naçizane.


Kremamızı blender veya mikser ile uzun süre çırpmamız gerekiyor ve bu kısım biraz sabır istiyor. Kremanız çok kenarlarda toplanır ve sizi zorlarsa, mikserle devam edebilirsiniz. Tabii çılgın uzun bir süre de almıyor kremanın kıvama gelmesi; aşağıdaki fotoğrafın üstündeki gibiyken, alt kısımdaki kıvama geldiğinde artık az kalmış demektir.


Peki nasıl anlayacağız tereyağımızın çıkmaya başladığını? Tam şu görüntüye ulaştığımızda! Krema bu kıvamı almaya başladığında insana garip bir mutluluk geliyor zaten. :)


Tereyağımız iyice ortaya çıktığında bir kaşıkla suyundan ayırıp bir köşede toplayalım önce.


Ardından büyükçe bir süzgece alıp su ile hızlıca yıkayarak bir tabağa alalım.


Hem renkleri hem tatları sebebiyle ben bu iki malzeme ile çeşnilendireceğim tereyağını: Kuru domates ve dereotu. Bu noktada belirteyim ki, dilerseniz kekik gibi kuru baharatlar, sarımsak veya ince kıyılmış maydanoz gibi, damak tadınıza uyan ve tamamen yaratıcılığınıza kalmış olan malzemelerle tereyağınızı harmanlayabilirsiniz.


Dilediğiniz malzemeyi tereyağına ekleyip iyice karıştırıyoruz sonra.


Ardından tereyağımızı 15-20 dakika dondurmamız gerekiyor ki kıvamı tekrar kendine gelsin. Ben bu noktada şekilli bir buzluk kullandım.


Siz dilerseniz streç filme silindir şeklinde sararak dondurum dilim dilim keserek de sunabilirsiniz; yine tamamen yaratıcılığınız kalmış bu kısım.


Ve hazırız. :) Tereyağı içindeki hafif iri taneler ve farklı renkler benim pek hoşuma gittiği için, hem görüntüsünü hem tadını oldukça beğeniyorum bunun. Dilediğiniz aroma ve şekilde, evde tereyağı yapmak işte buuu kadar kolay. :)


Görüşmek üzere,
Melis

Yorumlar

  1. Iste bu tarifi kesin deneyecegim. Biraz da sarimsak ekleyerek.��

    Sevgiler; elif k.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar