Yunanistan Market Alışverişi ve Fiyatlar

Daha önce ayrıntılı bir "Yunanistan'dan ne alınır?" serisi yazmıştım. İlk burada, ikincisi ise burada. Bu yazıda belirttiklerim hala geçerliliğini koruyor; lakin bir de bu defa yaptığım Yunanistan alışverişini birkaç not ile paylaşmak istedim. 

Yunanistan'da yaptığım alışverişleri hemen her zaman yerel marketlerden yapıyorum ki, benim için ilk sırada Masoutis geliyor; en ünlü ve yaygın Yunan süpermarketlerinde biri zira. Bu ufak alışverişi de Selanik'teki Masoutis'ten yaptım, yine de bunların Yunanistan'daki hemen her markette bulabileceğiniz ürünler olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sadece ne aldığımı göstermektense, ayrıntılı fiyatlarını ve ürünlere dair bilinmesi gereken notları - Yunan sosyokültüründe yer alan özelliklerini de yazmak istedim ki, Yunanistan'ı daha yakından tanımak isteyenlere yardımcı bir yazı olsun.

Kabaca bir bakarsak, şöyle bir alışverişi konuşacağız bu yazıda.



İlk sırada meşhur br Yunan kahvesi var. Normalde klasik "Greek Coffee", Loumidis Papagalos'tur ki şurada bununla ilgili bir yazı yazmış idim. Bu defa ise "turistlerce" nispeten daha az bilinen fakat oldukça köklü olan bir diğer Yunan kahvesi aldım: Ouzounoglou, yani "Uzunoğlu". 
Fiyatı 1,26 Euro.


Diğer bir efsane lezzet, Yunanistan'da jambon; türlü türlü markalar bulmak mümkün.
Fiyatı 1,39 Euro.


Veee daha önce şurada bahsettiğim efsanevi Yunan çikolataları Lacta. Hemen her çeşidinin -ki milyonlarca çeşidi var- tadı mükemmel, mutlaka aldığım şeyler arasında daima ilk sırada. Size de kesinlikle önereceğim tatlardan biri bu nedenle.
Fiyatları ise 1,37 Euro.


Geldik Yunanistan'ın en meşhur 3 birasına: Mythos, Fix, Alfa. Fix biraz daha bizdeki "Efes" imajında, Myhtos ise "Bomonti" gibi ki şu an Yunanlar arasında oldukça yükselişte. Benim favorim de Myhtos'tur daima, fakat 'beğenmediğim' bir Yuna birası da çıkmadı henüz.
Fix 0,93 cent (Yunanca'da cent'e "lepta" denir), Mythos 0,88 cent, Alfa ise 0,84 cent.


Ve sıra hemen her Yunanistan yazısında bahsettiğim meşhur Yunan soğuk kahvesi Frapes'te. Hemen her Yunan, evinde de Frape hazırlar ve bunun için çoğunda ufak el mixeri anlamına gelen "frapemaker"lar vardır. Lakin bir shaker ile de iyi bir frapes yapabilirsiniz, çok ama çok iyi çalkalamanız şartıyla. Bu kutuların aşağıdaki gibi ufak ve çok daha büyük boyunu satın almanız ise mümkün. Veya şuradaki gibi frapes kitleri de bulabilirsiniz.
Fiyatı 1,77 Euro.


Benim için Yunanistan alışverişlerin bir diğer olmazsa olmazı ise zeytinyağıdır daima. Daha önce şurada, burada ve tekrar şurada bahsettiğim gibi, Yunanistan'ın "Komilisi" Altis marka zeytinyağıdır aslında. Ama hemen her zeytinyağı, taze aroması ve farklı tadıyla sizi kendine aşık edecek, Yunanistan bu konuda bir başka.
Fiyatı 5,88 Euro.


Ve meşhur bir Yunan içkisi retsina ('reçina' okunur), "reçina şarabı" diye de geçer. Oldukça hoş bir aroması vardır ve günün hemen her saati tüketilebilir.
Fiyatı ise 1,01 Euro.


Yunanistan'ın "Nutellası" olan bir krem çikolatadır Merenda. Tadını da pek severim, çeşitli boyutlarda bulmanız mümkün; "Pavlidis" markasının çıkardığı oldukça "Greek" bir üründür.
Fiyatı 2,31 Euro.


Yine daha önce şurada bahsettiğim, genellikle sadece sütten yapılan ve bana oldukça az tuzlu gelen Yunan ayranı var sırada. Biraz tuz ekleyince tam benim sevdiğim kıvama gelir ki, her gittiğimde mutlaka içerim ariani'den. Türkiye'deki kadar popüler değil ama marketlerde bulmak nispeten kolaydır diye de ekleyelim.
Fiyatı 1,05 Euro.


Geldik Yunan beyaz peyniri fetaya. Feta kelimesi, aslında Yunanca'da "dilim" anlamına geliyor. Yine birçok markada feta bulmak mümkün ama en önemlilerinden biri aşağıdaki gibi ünlü süt ürünleri markası Mevgal.
Fiyatı 4,39 Euro.


Ve son olarak, elbette Yunan zeytinleri. Türkiye'dekinden farklı olarak büzülmüş olmayan -bol etli yapısı ve aynı bollukta çeşidiyle açık - kapalı haliyle bulabileceğiniz efsane lezzetlerden. Benim zeytin konusundaki favorim, içi bademli olan bu yeşil zeytinler. Başka bir seferde de badem + jalapeno biberlisinden almıştım ki bir zeytinden beklenenden daha fazlası diyeyim. :) Adamlar ve doğaları bu işi iyi beceriyor!
Fiyatı ise 2,19 Euro.


İşte böyle sayın okur; turistlik yerlerden alışveriş yapmaktansa atın kendinizi yerel bir Yunan marketine, her şeyin en tazesini ve bizzat lokal halkın tükettiği şekliyle alın, tüketin derim. Özellikle zeytin ve zeytinyağı almadan dönmemeniz tavsiyesiyle.

*

Yorumlar

  1. Merhaba,
    Yunanca öğrenirken kullandığınız kaynaklar hakkında bir yazınız var mı? Bloğunuzu yeni keşfettim ve yıllardır ihtiyacım olan cesareti yazılarınız da buldum.Bu yüzden başlangıç için bir kaç kitap önerisi istiyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok mutlu oldum yorumunuzu okuduğuma.
      www.online-yunanca.blogspot.com adresine göz atabilirseniz, sekmelerde ve yorumlarda önerilerimi görebilirsiniz. Her şey dilediğiniz gibi olsun, bol başarılar.

      Sil
    2. Teşekkür ederim,
      Sevgiler.

      Sil
  2. Harika bir post olmuş..Gittiğim yerlerde market alışverişi yapmaya bayılırım ve hiç kaynak bulamam..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desenize yazı amacına ulaşmış. :) Çok memnun oldum, sevgiler...

      Sil
  3. Bu ürünleri ve benzerlerini Türkiye' de alacağımız hiç mi bir yer yok Melis Hanım :(

    YanıtlaSil
  4. blog guzel. yazi icerikleri tatli mi tatli. tebrikler.
    bu urunler ege kiyilarindaki kucuk kasbalarda bulmaniz mumkun-toprakta yetisenleri tabiki-. ayvalik, foca, seferihisar v.s.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Yunan alışveriş mağazası varmı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar