Yunanistan'da Kahvaltı Kültürü

Yunanistan ile her ne kadar çok benziyor olsak da, oldukça farklı olan kültürel konular da var aramızda. Bunlardan biri de -ki beni en çok ilgilendireni belki- kahvaltı konusu.

Bundan önce herhalde bir yirmi kez yazdığım üzere kahvaltı olayı benim için çok mühim. Ola ki uykumdan öğleden sonra kalksam bile ilk öğünüm mutlaka kahvaltı tadında olur, çaysız ise hiç olmaz. Dolayısıyla yurt dışında Türk kahvaltısını aramıyor değilim. İşte Yunanistan'daki kahvaltı kültürü de ister istemez 'aratıyor' bana bizim kahvaltıları. 

Zira...
Yunanistan'da kahvaltı kültürü yok desek yeri. Öyle ki, birçok kişi için kahvaltı burada bağımlısı oldukları kahve artı sigara demek. Çay bekliyorsanız zaten bulmanız çok zor; bulursanız da genelde sallama çay oluyor which is çaydan saymıyoruz onu. :) Yine birçok kez yazdığım gibi Yunanistan'da çayın yerini çeşit çeşit sıcak-soğuk kahveler alıyor. Şayet mevsimlerden yaz ise, frape olmayan masa görmeniz çok zor burada. 

Sigara tüketmeyenler de sabah hiçbir şey yemeden önce buzlu bir frape ile başlar güne genelde. Alt fotoğrafta bir sabah yola çıkarken aldığımız frape ve diğer soğuk kahveler var, sağ üstte ise Selanik'in meşhur Beyaz Kulesi'nin önünde frape taşıyan bir Melerence.


Frapeyi geçersek, Yunanistan'ın dört bir yanında görebileceğiniz pastanelerde çeşitli börek çörek bulmanız mümkün ki bunlar da sabah tercih edilen diğer lezzetlerden. Bu noktada birçok ufak dükkan üzerinde Μπουγάτσα ('bugaça' olarak okunur) yazısını bolca göreceksiniz; bu her ne kadar bizdeki "poğaça" kelimesine benzese de aslında çoook farklı bir şey. Türkiye'de olsa ben buna "kremalı ve peynirli börek" derdim galiba. En klasik olanı aşağıda gördüğünüz gibi kremalı olanı ki üzerinde pudra şekeri ile servis edilir, görüntüsü biraz Kürt böreği gibi diyebiliriz o yüzden. Yine aşağıda gördüğünü çikolatalı süt de genelde bu mpougatsa ile içilmesiyle ünlü; içeçeğin ana markası "mevgal" Yunanistan'ın bu alandaki en ünlü markalarından biri ayrıca.



Aşağıdaki ise peynirli mpougatsa. Genellersek "en klasik mpougatsa" kremalı olandır; peynirli Atina'dan ziyade Selanik'te daha meşhur. Son zamanlarda ise kıymalı olanını da çıkardılar fakat pek tutmadı diyebiliriz. Sabah kahvaltıda yiyorsanız peynirli olanı yemeniz daha iyi olabilir; zira kremalı olan çok güzel de olsa sabah sabah biraz fazla tatlı kaçıyor doğrusu.


Alt kısımda gördüğünüz ise yine başka bir sabahtan, "kahvaltımız". Dediğim gibi bu tarz börek-çörek, pizza tarzı tatlardan bol çeşit var pastanelerde. Bu arada not olsun, Yunanca pastane ζαχαροπλαστείο yazılır, zaharoplastio okunur. 


Yunanistan'da kahvaltı kültürünü kısaca böyle özetleyebiliriz. Bazen omlet benzeri lezzetler de koyulur masaya sabahları, ama "domates salatalık kesme, feta-zeytin koyma gibi" olaylar pek yoktur. Gerçi benim çaydanlığım Yunanistan'daki evde hep hazırda bekler, ama dışarıya çıktığımız zaman çay sevdalısı biri olarak eksikliğini çektiğim bir gerçek. :)  Bunun dışında kuruvasanın hemen her hali de pek meşhurdur Yunanistan'da. Lakin elbette Yunanistan'a gezi amaçlı gidiyorsanız birkaç gün oralı gibi yaşayıp sizin de frape ile uyanmanızı ve mpougatsa tatmanızı önerebilirim, hoş bir deneyim olacaktır. 

Son olarak Yunan usulü kahvaltılarınıza yardımcı birkaç kelime & cümle verelim Yunanca'dan:

Το πρωινό (to proino) : Kahvaltı

Θέλω μια μπουγάτσα. (thelo mia bugaça) : Bir bugaça istiyorum.

Μπουγάτσα με τυρί (bugaça me tiri) : Peynirli bugaça

Μπουγάτσα με κρέμα (bugaça me krema) : Kremalı bugaça

Πόσο κάνει αυτό; (poso kani afto) : Bu ne kadar?

Αυτό είναι πολύ νόστιμο. (afto ine poli nostimo) : Bu çok lezzetli.

Ευχαριστώ. (efharisto) : Teşekkür ederim.

*

Yorumlar

Popüler Yayınlar