Selanik'te Bir Taverna: Treis Ki Eksinta

Selanik'in en güzel tavernalarından birine gideceğiz bugün beraber. Öyle ki, buraya tesadüfen girmemize rağmen yemeklerinin lezzetine hayran kaldığımız bir mekan olarak aklımızda ve midemizde yer etti: Treis Ki Eksinta.

Her şeyden önce belirtmek lazım ki, "taverna" Yunanca'da bizim anladığımız manaya gelmiyor. Bizde tavernalar mekan olarak biraz daha "tabakları kıralım, ceketleri yaktıralım" anlamına gelirken, Yunanistan'da aslında 'restoran' kelimesine karşılık. Taverna dediğiniz müziksiz de olur misal, 'akşam gidip bir tavernada yemek yiyelim' denir vesaire. 

Selanik'in merkezinde yer alan bu hoş mekan da, bize Yunan mutfağının en güzel halini sundu yine. "Yine" diyorum çünkü Yunanistan'da yemeklerini baya "beğenmeyeceğiniz" bir yer bulmak biraz yetenek meselesi. :)) Özellikle deniz ürünleri çok leziz olduğu, mezeleri bol ve meşhur olduğu için çoğu mekandan mutlu ayrılırsınız. Fakat buranın farkı, kullanılan malzemelerin tazeliğini inanılmaz hissetmemiz ve gayet ordinary görünen bir mekanda gurme tatlarla karşılaşmamız oldu diyebilirim.

Genellikle Yunanistan'da şöyle "iyi bir yiyecekseniz", ana yemek dışında masaya Yunan caciki ve Yunan salatası olarak tanınan Horiatiki söylenir. Saat çok fark etmeksizin meşhur Yunan içkisi ouzo içilebilir; zira Yunanistan'da ouzo "haydi içelim bugün" olarak içilmez, aksine keyif içkisidir aynı zamanda. Bir bardak içer kalkarsın hani isteyince.


Masamızda Yunanistan'ın en ünlü gazetelerinden Makedonia var; burada Makedonia artık sizin için "Kuzey Yunanistan" kısmını ifade etmeli. :) Zira ülke olarak Makedonya ismini tanımıyorlar ve Skopje diyorlar ülkeye. 
Yemeklere gelirsek Greek Salad şahane lezzetliydi, yanında ise bayıldığım caciki (τζατζίκι).
Ouzoluk havamız olmadığından bu defa bira içelim dedik; en meşhur Yunan biralarından biri olan Alfa içtik. Bunun dışında FIX ve Mithos da oldukça ünlü diğer Yunan biralarından.



Yunan cacikisi süzme yoğurtla olur ve en önemli püf noktalarından biri alacalı kestiğiniz salatalıkların suyunu elinizde sıkıştırarak süzmenizdir. Lakin Türkiye'deki süzme yoğurtlarda olan ekşi tat yüzünden aynı lezzeti yakalamanız pek mümkün olmuyor; bu yüzden sizi Yunanya'da davet ediyoruz efem. :) Özellikle ete müthiş yakışıyor caciki.


İstediğiniz deniz ürününü söyleyin, pişman olmanız çok zor. Kılçıktan eser yoktu bu güzelliklerde; sunumları da hoşçaydı.


Burada ise leziz Yunan souvlakisini görüyorsunuz. Souvlaki dediğimiz aslında şiş kebap diyebiliriz. Etin tazeliği ve lezzeti çok iyiydi, lakin sunumu bizi ziyadesiyle güldürdü; souvlakinin bardakta geldiği görülmemiştir sayın okur. :)


E dalgamızı da geçip şerefemizi yaptık tabii sonrasında. :)


Son olarak kekik nimetini hak ettiği gibi boolca kullanan bir memleket olan Yunanistan'da, yine baş döndüren lezzette hazırlanmış ekmeklerden bahsetmeden geçmeyeyim. Misal, bu ekmeğin üzerine sürülen caciki, ciddi anlamda baş döndürücü özelliğe sahip, bizden söylemesi.


Ayrıca fişini saklamadığım için ayrıntılı fiyat bilgisi yazamıyorum bu defa, lakin özellikle lezzetine göre gayet uygun fiyatları var mekanın. Velhasıl, eğer Selanik'e gelip turistik olmayan ve lezzeti sağlam bir mekan arıyorsanız, Treis Ki Eksinta tam size göre. 

*

Yunan salatası tarifi için buraya klik.

Yunan caciki tarifi için şuraya klik.

Yorumlar

Popüler Yayınlar