Kanda Demir Eksikliğine Dair

Merhaba,

Takip edenler anımsayacaktır, bir süre önce bir hastaya kanımdaki demir miktarının çok düşük olması sebebiyle kan verememiştim. Genelde yorgun hisseden bir insan olsam da bunu İstanbul'a bağlıyordum ama, sebebi büyük ölçüde demir eksikliğiymiş. 

Doğrusu, size anlaşılması zor, medikal şeyler anlatmayacağım. Sadece demir eksikliği çok kişide görülen, tedavisi kolay ama bir o kadar da önemli bir konu. Bu nedenle kan testi yaptırmayı ihmal etmemenizi ve düzgün beslenerek çok daha dinç, sağlıklı ve enerjik olabileceğinizi anlatmak istedim.

Kandaki demirin az olması demek, vücudunuza yeterli oksijen taşınamaz demek. Bu oksijeni sağlamak için kalp daha çok çalışır ve bu nedenle, demir eksikliği olanlarda kalp çarpıntısı da sıkça görülür ki, kendimi bildim bileli vardır çarpıntım.

Demir eksikliği ilerlerse birçok hastalığa neden olabiliyor; bunun yanında sinirlilik, sürekli bir yorgunluk hali, nefes darlığı, dikkat toplayamama gibi rahatsız edici etkileri de var. Genellikle, demir düşüklüğünde öncelikle üç ay için bir ilaç tedavisi uygulanıyor, sonra tekrar kontrole gidiyorsunuz. Doktorum bana FerplexFol isimli demir ilacı yazdı, ilk kez bu akşam içeceğim bakalım. Her gün bir tane, şurupvari bir küçük şişe içmem gerekiyor.

Demir Eksikliğinde Beslenme

Demir eksikliği olanlar en çok kırmızı et, badem, balık, yumurta, yeşil sebzeler (ıspanak, roka vs.) ve baklagiller (özellikle mercimek) tüketmeli.

Bir diğer önemli konu ise, bu besinlerin yanında C vitamini olan yiyecek-içecek tüketirseniz, kanınızda demir emilimi daha iyi sağlanıyor. Örneğin, ıspanak yemeği yanında portakal suyu içmek gibi. Bunun yanında kalsiyum demir emilimini engelliyor, yani örneğin ıspanak-yoğurt ikilisi, vücudun ıspanaktaki demiri alamamasına neden oluyor. 

Demir eksikliğinde beslenme konusunda o kadar çok araştırma yaptım ki, bulduklarımı kısaca paylaşmak istedim. Dinç hissetmek, sağlıklı olabilmek için çok önemli bir nokta kandaki demirin kararında olması işin özü; ne de olsa demir demek, oksijen demek.

Sağlığınızı önemseyin, ertelemeyin...

Mutluluklar, huzurlar dilerim.

Melis


Yorumlar

  1. Ev arkadaşımda da aynı problem var. Düzelmeyecek bir sorun değil Allah'tan, dert etmeyin.

    Bugün de ölmedik! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii, dikkat edildiği takdirde toparlanabilen bir şey. Özen göstermek lazım...

      Sil
  2. merak ettim,ferplex fol işe yaradı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından benim bünyemde düzenli kullanımda işe yaradı diyebilirim. En az 3 ay düzenli kullanım istiyor, bir de biraz yediğime içtiğime dikkat ettim. En azından düşüş durdu, o muhakkak.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar