20 Şubat 2015 Cuma

Geleneksel Girit Salatası: Dakos

Birkaç ay önce, ilk kez "100 Mutlu Gün"den birinde yapmıştım Dakos'u ki, buradan daha ayrıntılı tarife ulaşmanız mümkün. Bu defa Selanik'ten aldığım ufak ufak dakos ekmekleri ile yaptım bu güzel meze-salata arası tadı, yine o içine zeytinyağı işlemiş kıtır ekmekler mükemmel bir tat çıkardı ortaya.

Dediğim gibi ayrıntısı için yukarıdaki linke bakmanız mümkün; ama kısaca, başta oldukça sert olan peksimetleri ılık suda fazla yumuşatmadan ıslatıyoruz. Ardından güzel bir zeytinyağı ile ekmeği aromalandırıp, rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış domatesleri, beyaz peyniri, kekiği ve zeytini ekliyoruz. En son tekrar bir zeytinyağı gezdirmekte ise yarar var... Bunun dışında, dakos paketinin arkasında bile "Dilerseniz sadece zeytinyağı döküp aromalandırıp da yiyebilirsiniz." diyor. Yani her ne kadar klasik versiyonu bu da olsa, birçok dakos çeşidi görmek mümkün.

Bir de, Yunanca'da baykuş anlamına gelen "kukuvaya (koukouvagia)" kelimesi de, bu salataya verilen bir diğer isim. 
En kısa zamanda denemeniz tavsiyesiyle. :)


*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder