21 Şubat 2015 Cumartesi

Fırında Ev Ekmeği: Kekik, Zeytin ve Biberiye ile

Hollanda'nın en çok sevdiğim şeylerinden biri HEMA'da satılan tonton, kekikli İtalyan ekmeği. Sanırım buradan kalma bir istek ki, sürekli aklımdaydı bir ev ekmeği yapmak; şöyle çok sevdiğim biberiyeden, kekikten koymak, böyle mis kokulu yumuşacık hani. :) Sonunda bugün iş başına geçtik, çok mutlu bir ev ekmeği hazırladık. Bu tarz tariflerde "tutturmak" çok önemli, o yüzden bu tarifi gönül rahatlığıyla öneriyorum, ekmeklerin kıvamı çok güzel oldu. Mayalı tariflerden korkanlar için de çok güzel bir tarif, kolay ve lezzetli. Önce malzemeleri söyleyelim, sonra bir bakalım neler yapmışız.

Fırında ev ekmeği için malzemeler:

2,5 tatlı kaşığı instant (kuru) maya

4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı tuz

1,5 su bardağı ılık su

Siyah, yeşil zeytin

1 yemek kaşığı kuru biberiye

1 yemek kaşığı kuru kekik


Öncelikle kullandığım maya bu. Yaş mayayla hep daha güzel olur hamur işleri derler ama, bir dahakine de onu deneriz artık.


Yapım çok kolay. Önce unu, şekeri, tuzu ve toz şeklindeki mayamızı bir kapta karıştıralım. Ardından suyu ekleyip bildiğimiz gibi bir hamur elde edeceğiz. Burada önemli olan, hamur elinize yapışmayana dek az az un eklemekten çekinmeyin. Hamurunuz içinize sinince kapalı bir tencereye alıp, üzerini de sıcacık sarıp bir saat kadar beklemeye bırakın. Bu arada ekmeğimize koyacağımız biberiye, kekik ve zeytinleri hazırlayalım biz de. 

Geçen bir saat sonunda hamurumuz güzelce mayalanarak yaklaşık iki katına çıkıyor. Mayalandıktan sonra çok pufidik bir kıvama geliyor ki, çok mutlu bir iş bu. :)


Ekmeklerin birini kekik ve siyah zeytinli, diğerini biberiye ve yeşil zeytinli yapıyoruz. Bu esnada da bir miktar un kullanabilirsiniz. Derken, içlerine bu malzemeyi ekleyip yoğuruyoruz tekrar ve en son yağlı kağıt serili tepsiye yayarak, üzerini uygun şekilde süslüyoruz. Bir dahakine bir tık daha ince yaparım; çok güzel pişti içi ama ekstra beklemek gerekti. Bir de, üstlerine koyduğunuz zeytin vesaireyi hamura batırmak lazım biraz, zira pişince dışarı atıyor piştikçe. 


Bir pişme süresi vermeyelim; ekmeklerin üzeri kızarana dek fırında kalmalı. Sonra bir bıçak yardımıyla kontrol edip piştiğinden emin olabilirsiniz. Fırından aldıktan sonra, bir 10 dakika üzerini havlu ile örterseniz de daha yumuşak olacaktır ekmeğiniz. Böylece, mis kokusuyla, yumuşacık içiyle biz bu tarifi çok sevdik. İki çeşidi de çok güzeldi ama, kekik-siyah zeytinliği özellikle öneriyorum. Bu ekmek işinde büyük bir mutluluk saklı, benden söylemesi. :)




*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder