İyonya Kıyıları: Preveza'da Bir Bugaçacı

Canım Preveza... Yunanistan'ın İyonya kıyısındaki ada ruhu taşıyan, güzel şehri. Bu yaz kalbimi bıraktığım, turistik yerlere tövbe etmiş haldeyken aradığımı bulduğum deniz yavrusu.

"Hemen soldaki sandalyelerde oturmuş, denizin pırıltılarına bakıp mis kokusunu içime çekerken, bugaça yiyerek güne başlanan sıcacık İyonya günleri..." diye başlasam anlatabilir miyim acaba?


Denize birkaç adım uzaklıkta bulunan Theios Vanias, Preveza'nın en lokal, minicik ve leziz bugaçacılarından. Theios Vanias "Vanya Dayı/Amca" anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Rus oyun yazarı Anton Çehov'un 1897 yılında yayımlanan tiyatro oyununun adı. Mekanı işleten amcanın adı mı bu, yoksa bir gönderme mi yapmışlar bilemiyorum. :)


Normalde kremalı bugaça biraz daha Kuzey Yunanistan'a, Selanik'e, Serez'e aittir. Ama burada onu da bulduk, çok da güzeldi. Tarifini merak ederseniz, kanalda paylaşmıştım. Buraya tıklayarak izleyebilirsiniz, pek de kolay aslında.


Bu da peynirli olan. 
Genelde Yunanistan'da böyle dıştan çıtır çıtır yufka kullanıldığını görürsünüz. Hazır yapmak isterseniz baklava yufkası da kullanılabilir ama el açması başka bir şey tabii.


Alt sağdaki spanakopita, spanaki ıspanak demek, bu da ıspanaklı börek. Kiii çok severim, hele bir de ıspanak ve feta beraberse. Soldaki ise daha önce birkaç kez bahsettiğim, Yunanların anlamını pek bilmediği Türkçe ismiyle "peinirli".


Eh, bir de tabii çeşit çeşit buzlu Yunan kahveleri var... Sıcak bir Preveza akşamında veya Yunanların en çok tercih ettiği kahvaltı saatlerinde bugaçanızı yemek isterseniz, not olsun diyelim.



 *

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar