Melomakarona: Meşhur Yunan Noel Tatlısı

Aralık ayıyla beraber tüm Yunanistan melomakaronanın o güzel aromasıyla dolar. Evlerde, pastanelerde farklı farklı tarifler yapılır; ama lezzeti ve aromatik yapısı benzerdir daima. Ben de size ünlü Yunan şef Akis'in tarifini vermek istiyorum bugün, çok beğendiğim, leziz bir tarif. Haydi şerbetiyle başlayalım:

Şerbet
1,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın
1 tane karanfil
Yarım portakal
1 çorba kaşığı bal 

Ufak bir tencereye suyu ve şekeri ekleyip, şöyle bir karıştırın ve içerisine çubuk tarçın ile tane karanfili ekleyin. Yarım portakalın iç kısmı suya gelecek şekilde içine bırakarak bir taşım kaynatın. Şekerin çözülmesiyle şerbetin altını kapatın ve 1 çorba kaşığı balı ekleyin, şöyle bir karıştırıp soğumaya bırakın. 3-4 saat, çok iyi biçimde soğumasını bekleyin.

Şerbetiniz soğumaya yakınken tatlının hamurunu hazırlamaya başlayabiliriz. Katı ve sıvı malzemeleri iki ayrı kasede hazırlayacağız öncelikle. Sıvı harçla başlayalım.

Sıvı harç:
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Bu 1 portakalın kabuğunun rendesi
1 su bardağı ayçiçek yağı
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım tatlı kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1-2 fırtlık :) muskat rendesi
1 çay kaşığı karbonat

Tüm malzemeleri büyük bir kaseye ekleyip, bir çırpma teli yardımıyla güzelce harmanlayın.

Katı harç:
500 gram un
1 su bardağından 1 parmak eksik irmik

Bu iki malzemeyi karıştırıp güzelce harmanlayın. Ardından sıvı harcı alıp katı harcın üzerine dökün. Bir tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırın ve yoğurmaya dahi gerek kalmadan tatlı hamurunuz hazır olacak. Hamuru çok ezip hırpalamamak iyi olacaktır; zaten bu ölçülere sadık kalırsanız çok kolay olacak her adım.

Tarif:

Hamurdan eşit parçalar alıp oval şekle getiriyoruz. Bu tarifle 30 civarı melomakarona çıkarıyorum ben. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizdiğimiz melomakaronaları 190 derecelik fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz. Ardından kurabiye şeklindeki tatlılar fırından çıkar çıkmaz, hemen soğuk şerbete batırıyor ve 15-20 saniye bırakıyoruz. Çok güzel çekiyorlar şerbeti bu şekilde.

Sunum için:
Bal ve bolca dövülmüş ceviz

Bir tabağa dizdiğimiz melomakaronaların üzerine bal gezdiriyor ve bolca dövülmüş ceviz ekliyoruz. Yazması uzun sürdü ama yapması gerçekten çok kolay. Dilerseniz buraya tıklayarak videolu tarifimi de izleyebilirsiniz.


İşte böyle... Gerçekten şahane bir lezzet bu. Şekeri de ne az ne fazla, çok keyifli yeniliyor doğrusu. :) Kali sas oreksi, şimdiden afiyet olsun.

Görüşmek üzere,
Melis


Yorumlar

Popüler Yayınlar