Sofia Mama'dan Yunan Usulü Fırında Biber Dolması

Merhaba sayın okur,

Youtube'daki, yine "Melerence" isimli ufak kanalıma Yunan usulü biber dolması tarifi videosu ekledim. Oraya ekleyip buraya yazmamak olmazdı; üstelik bu tarif Sofia Mama'nın ellerinden. Seslendirmesi ve yazması ise benden, haydi başlayalım...


Öncelikle Yunanların dolması %95 oranla fırında yapılır ve klasik bir görüntü olarak bu üstü hafif yanık resim vardır hep. Etli veya etsiz olabilir; etsiz ise "yalanci" dolma derler, yani hakikatn Türkçe "yalanci" kelimesini kullanırlar tabir ederken. :) Dolayısıyla bu da bol yeşillikli, "yalanci" biber dolma...
 

Malzemeler

9 adet dolmalık renkli biber
İnce doğranmış 2 büyük soğan
2 büyük havuç rendesi
Biber başına 2 çorba kaşığı pirinç (bizim biberler iriydi biraz)

Birer tutam maydanoz, dereotu ve fesleğen
Tuz, karabiber ve zeytinyağı


Öncelikle soğanımızı zeytinyağında kavurup havuçları ekliyoruz. Şöyle bir çevirdikten sonra pirinci de ekleyip, tıpkı pilav yapar gibi üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip, büyük ölçüde pişene dek bırakıyoruz.

Pilav kadar suyunu çekmeden, yer yer hafif sular görünür halde iken ince kıyılmış eşillikleri ekleyip altını kapatıyoruz.



Dilerseniz salçalı sıcak sudan sos yapıp, dilerseniz biz gibi domates sosu kullanıp tepsi sosunu hazırlıyoruz. Biraz zeytinyağı, tuz, dilerseniz de domatesin asidini kırsın diye biraz şeker...

Biberlerimizi doldurduktan sonra her birinin üzerine biraz zeytinyağı gezdirip aliminyum folyo ile kapattığımız tepsiyi 200 derecelik fırında 1 saat civarı pişiriyoruz. Biberler piştikten sonra 10 dakika kadar folyoyu kaldırıp pişiriyor ve o meşhur yanık görüntüyü elde ediyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz; zira fırında tadı, bol da yeşillikle bir başka oluyor. :)


Ayrıca hem Sofia Mama, hem de Yunanistan'daki birçok kişi tepside boş yer kalırsa birkaç patates dilimi atıverir; o da o güzel sosun içinde mis gibi pişer. Bilginize olsun. :)

Kali oreksi, afiyetle!


*
 

Yorumlar

  1. Cok Cok tesekkurler bu harika tarif icin. Inanin ben de bu tarifi ariyordum.Gritte yemistik cokda beyenmistik kismet bu gunmus Yakinda Danimarkali hanimima yaparim Belki torunlarimizda yerler. Sevgiler Danimarkadan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar