Ege Mezesi: Peynir, Kuru Domates, Kekik... (Melerence Tarifi)

Ortamdaki tek sesin dışarıda delice yağan doluya ve klavyeye dokunuşuma ait olduğu bir sabahtan herkese selamlar... Önce sıcağı sıcağına bir fotoğraf. :)

Bugün uzun zamandır yazmak istediğim bir meze tarifi paylaşacağım. Bu meze beni çok mutlu ediyor, zira içerisinde beni ayrı ayrı mutlu eden bir sürü malzeme var; hastası olduğum peynir, kuru domates, kekik, zeytinyağı... Benzer tarifler vardır belki ama, bu bir Melerence tarifidir efenim. Onu da koysam, bu çok yakışır diye diye son haline karar verdiğim ve sıkça yaptığım bir tat. Özellikle peynir severlerin bayılacağını düşündüğüm mezemize haaydin başlayalım...

Malzemeler

Benim kullandığım malzeme miktaralarını aşağıda görebilirsiniz; lakin ben miktar yazmayacağım tarife. Ağız tadınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Beyaz peynir
Kuru domates
Ceviz
Bir parça kırmızı açı biber
Kekik
Sarımsak
Zeytinyağı


Öncelikle, kuru domatesi yumuşayana dek (5-10 dakika) bir cezveye alıp sıcak suda kaynatıp kullanmanızı öneririm.


Midilli dağlarından kekik... Eğer kurutulmuş dal kekiğiniz varsa aroma çok daha şahane çıkıyor; lakin yok ise, direkt baharat formatında kuru kekik de gayet işimizi görecektir.


Tariften önceki son önerim ise beyaz peynir seçimini ne çok yumuşak ne çok sert bir peynirden yana kullanmanız. Ben çatalla kolayca ezilebilen klasik beyaz peynir kullandım. Yine de tamamen size kalmış, en sevdiğiniz peynir ile başlayabilirsiniz.


Evet efendim, peynirimizi küçük parçalara kestikten sonra bol zeytinyağı ekliyor ve bir çatal yardımıyla ezerek harmanlıyoruz. Ardından rendelediğiniz sarımsağı ekliyor ve peynir ile iyice iç içe geçip eşit dağılana dek karıştırmaya devam...


Peynir harcımız hazır olduğuna göre; yumuşamış kuru domateslerimizi, acı biberi, cevizi ufak parçalara bölerek iyice karıştırıyoruz. Bu noktada biraz sabırlı olun ve mezeyi çok iyi harmanlayın derim, 1-2 dakika kadar eze karıştırın lütfen. Peynir mezemizi bir tabağa aldıktan sonra ise üzerine kekiğimizi ufalıyoruz. Dilerseniz sunum esnasında da bir miktar zeytinyağı gezdirebilirsiniz.


İşte böyledir. Bilhassa yaz masalarına; veya kışın bir ada sofrası hissi vermek istediğiniz masalarınıza pek yakışan bir mezedir. İnsanın yerken içindekileri bir bir tespit etme isteği oluşması garantili. :) Kali oreksi!

Görüşmek üzere,
Melis


Yorumlar

  1. gözünü sevdiğim ege tatları, tam benlik olmuş bu !! bir peynir aşığı olarak kesin denerim..
    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duyguları paylaşıyoruz :) Şiimdiden afiyet olsun o zaman. :)

      Sil
  2. Deneyeceğim bir lezzet, okurken ağzımın suyu aktı Melocum, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayılıyorum bu tarife, özellikle de peynir seviyorsan beğeneceğinden eminim. :)

      Sil
    2. Peynir aşığıyım diyebilirim, kokusunu bile duydum tarifi okurken :))

      Sil
  3. Ben bu tarifi sarimsaksiz olarak kahvalti icin de kullanirim; tesekkurler. bir baska mutfak sevdalisi olarak ben de hazir mevsimindeyken ayvali ve zerdecalli pilavi denemenizi oneririm. Tarif arda sefe ait. Normal pilavdan farki pirincten once soyulmus ve kup dogranmis ayvalari azicik yagda dondurmek.suyunu verdikten sonra 1 tatli k. Zerdecali da katip pismeye birakmak. Umarim siz de seversiniz.

    Bu arada agustos ortasinda tasindim hollanda' ya. Wassenaar' dayiz simdilik. Belki bir gun kesisir yollar ��

    Sevgiler
    Elif K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ben yorumunuzu biraz geç gördüm kusura bakmayın lütfen. Ben de muuutlaka deneyeceğim en kısa zamanda, şahane geliyor kulağa. :) Dilerim kesişir!

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar