Yunan Mutfağı: Feta Saganaki Tarifi

Oturmuşsunuz bir akşam üstü Selanik'te; sırtınızda batan güneş, yüzünüzde ılıktan bir deniz rüzgarı... Akşam oldukça uyanmaya başlayan şehrin tıkırtıları her yanda, bir şeyler yiyeyim dediniz, geçtiniz bir tavernaya.

O tavernada, özellikle benim gibi peynir aşığıysanız, mutlaka sipariş etmeniz gereken lezzetlerden biri de feta saganaki. Aslında saganaki bir pişirme biçimi diyebiliriz; kelime Arapça'dan Türkçe'ye, Türkçe'deki "sahan" kelimesinden de Yunanca'ya geçmiş. İster peynir versiyonu olan feta saganaki yiyin, ister karides saganaki... Bugün sizlerle bu inanılmaz kolay ama inanılmaz da lezzetli feta saganakinin tarifini paylaşacağım. 

İddia ediyorum, bu kadar kısa sürede ve kolayca hazırlanan bir şey nasıl bu kadar lezzetli olur, şaşırıp kalacaksınız. :)

Malzemeler

Sert yapıda bir dilim beyaz peynir  
(feta bulursanız şahane olur)

 Un
(Ufak kahvaltı tabağına serpiştirecek kadar)

Karabiber
Zeytinyağı


Önce unumuza karabiber ekleyerek güzelce harmanlayalım. Ardından peyniriniz çok kuruysa suyla hafifçe ıslatarak nemli hale getirelim ki un iyice yapışsın; peyniriniz zaten nemliyse suya gerek kalmayacaktır.

Ardından hafif bolca zeytinyağını kızdırıp iki yanını un buladığımız peyniri kızarana dek arkalı önlü çevirelim. 

En son ise feta saganakinin olmazsa olmazı; üzerine limon sıkarak sıcak şekilde servis edelim. Bu arada peynirimizin tuzu yeterli olduğu için ayrıca tuz koymaya da gerek kalmıyor.


Her bir peynir çeşidiyle ayrı güzel olan bu sıcacık, çıtır çıtır saganakiyi ben Midilli Adası'nın geleneksel peyniri ladotiri ile yaptım. Bu tarifle limonu ilk buluşturan insana da ayrıca selam yolluyorum, böyle bir kombinasyon yok! Mükemmel bir lezzet.




Kızartmalarının çoğunda un eklemesiyle harikalar yaratan Yunan mutfağının en güzezl lezzetlerinden biri de işte böyle kolay ve leziz. Deneyenler yazarsa mutlu olur, görüşmek üzere derim. :)

Melis

Yorumlar

  1. En sevdiğim şey saganaki! Bir de mastelo peyniri (doğru mu yazdım?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çookk doğru :) Mastelo ile yapılan saganaki de çok güzel oluyor.

      Sil
  2. Benim yedigim saganakiler (midye karides) hep domatesle sosunda oluyordu. Acaba yanlis mi hatirliyorum? Yoksa degisik tarzlar mi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda dediğim gibi feta saganaki de olur, karides saganaki de, dolayısıyla sizinki bir diğer çeşidi, karides olan. :) Saganakinin birçok çeşidi var dediğiniz gibi.

      Sil
  3. Merhaba . Üzerine bal ve susam dökerek tatlısının yapıldığını duydum . Yine de önce üstüne limon sıkmamı önerir misiniz ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Yok o durumda genelde önce una, sonra yumurtaya ve susama bulayıp üzerinde bal veya tarçın ile servis ediyorlar. O da bambaşka bir lezzet oluyor. :)

      Sil
    2. Merhaba,neredeyse tüm tariflerinizi yaptım hepsi çok güzel oldu.Yalnız bunu yaparken böyle sarı olmadı,un bi katman oluşturmadı.Neyi yanlış yaptım acaba?

      Sil
  4. Merhaba, tava çok mu kızgındı, yağ mı fazla geldi bilemiyorum ama peynirlerim dağıldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi peyniri kullandınız? Her peynir kızartılmayı kaldıramıyor.

      Sil
  5. Ben bunu ödevim için kullandım ve açıkçası öğretmenim nerden bulduysan çok güzel olmuş dedi ve bana A+ verdi yani 100 teşekkür ederim tarif için ellerinize sağlık😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar