Yunan Mutfağı: Tirokafteri Mezesi (Video Anlatım Ile)

Kalispera!

Bugün çok kolay ve meşhur bir Yunan mezesiyle geldim. Üstelik sürprizli. :) Zira sayfanın en altına giderseniz tarifi bir de videoya çektik, onu da izleyebilirsiniz. Mezemiz çok kolay ve lezzetli, kullanacağımız malzeme de az ve kolay bulunur cinsten. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, normalde tirokafterinin en en geleneksel yolu acı taze biberle yapılandır. Fakat bu versiyon da, hem evlerde hem tavernalarda sıkça uygulanan, bir nevi pratik tirokafteri versiyonu.

Malzemeler

200 gr feta peyniri 
(veya sert bir beyaz peynir)

1 çay kaşığı sirke

Kırmızı pul biber 
(ben bukovo koydum)

Bolca zeytinyağı



Fetamızı çatalla ufaladıktan sonra üzerini örtecek kadar bukovo veya pul biberi ve sirkeyi ekleyip iyice harmanlıyoruz. Ardından miksere alıp, zeytinyağını da ekleyip iyice homojen bir kıvam alana dek karıştırıyoruz. Bukovo Yunanistan'ın geleneksel pul biberi gibi; paprika biberlerinin kuru çekirdeklerini de içeren bir acı biber cinsi. Lakin kırmızı pul biber de gayet aynı işlevi görecektir.


Peynirimiz iyice harmanlandıktan sonra ben birazcık daha zeytinyağı ekliyorum ve bir kaşıkla iyice karıştırıyorum. Yunan tavernalarındaki klasik sunumu ile, üzerinde bir biber eşliğinde sunumu yapabilirsiniz.


Yazının başında dediğim gibi, bir de video çektik tarife dair. Tarifin yanı sıra birkaç hoş bilgi de ekleyerek sohbet etmiş gibi olalım istedim. Nasıl olmuş dersiniz? :) Zira beğenirseniz bu tarz videolar da ekleyebiliriz tarif postlarına.


Yakında taze biberle yapılan versiyonunda da görüşmek üzere, deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
 
*

Yorumlar

  1. Adını bilmiyordum ama biz bunun Türk versiyonunu yıllardır yapıyoruz:) Taze yeşil biber ve küp kesilmiş domates de ekliyoruz. Bu versiyonunu da deneyeceğim. Pul biberi annem yaptığından bizimki de böyle çekirdekli falan. Video da şahane olmuş, bence hep böyle anlat:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu okuyunca aklıma bir şey geldi, Saroslu bir arkadaşımın anneannesi yapmıştı böyle acılı bir peynir ama çökelek kullanarak yapıyorlardı, hatta çökelek için değişik bir isim söylüyorlardı. :)Videoyu baya şakasına çektik o an ama güzel şeyler söyledi arkadaşlar dostlar sağolsunlar, ben de sevdim bu iş ine yalan söyleyeyim, konuş konuş dur :p Bu mezenin en en gelenekselinde bu arada, acı yeşil biberi hafif közleyip çektirip atıveriyorlar içine.

      Sil
    2. Acı yeşil biber de iyi fikirmiş aslında:)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar