Ev Yapımı Quattro Formaggi Pizza

Birkaç ay önce şurada yazdığım gibi, İtalya'nın Pescara isimli sahil şehrinde tanışıp favori pizzam olmuştu quattro formaggi; ismi çok eksantrik dursa da, manası baya "4 peynirli pizza" aslında. İşte efendim, birkaç zamandır aklımda olan evde quatro formaggi pizza denemesini bugün gerçekleştirdim; şaahsen bence baya güzel olunca da paylaşmak istedim. :) 

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; bunlar hiç de zor tarifler değil. Mayalı hamurlar, pizzalar, ekmekler, pastane simitleri - poğaçaları yapmak gayet kolay. Sadece biraz el alışması, biraz da doğru ölçüler istiyor o kadar. Bu pizza da bence müthiş kolay ve yine her yiyenin tarif soracağı bir lezzet.

Malzemeler

2 su bardağı ılık su

1 paket yaş maya (42 gr)

2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

2 yemek kaşığı zeytinyağı

6-7 su bardağı un 
(ben tam 6,5 koydum)

Pizza tabanına sürdüğüm pizza sosunu bir önceki postta yazdım, hemmen şuraya bir klik.



Eveeet efendim, her zamanki gibi mayalama ile başlıyoruz. Öncelikle un hariç tüm malzemeleri çırpma teli ile iyice karıştırıyoruz. Ardından unumuzu yavaş yavaş ekleyerek hamuru en az 2 dakika güzelce, katlaya katlaya yoğuruyoruz.


Hamurumuz toparlandıktan sonra mayalama için kapaklı bir kap içine alıp, sıcak bir ortama bırakacağız ki güzelce mayalansın. Ben illa o battaniye içine sarıp salonun baş köşesine oturtacağım hamurumu, ama siz isterseniz sadece sıcak bir ortama sarmadan da - ağzı kapalı bir biçimde bırakabilirsiniz. Normalde 45 dakika - 1 saat bırakın derdim ama bugün havanın 28 derece olduğunu düşünürsek, hamur 20 dakikada kocaman olmuştu bile. Ama 20 dakikada hamur mayalamış olmayayım diye 30 dakika bekledim. :))


Vee yumuşacık, ponçik hamurumuz dev gibi olmuştu bile! Yine müthiş güzel bir doku, böyle yaparken insanın öpesi geliyor hamuru. Yumuş yumuş!


Klasik mayalanmış hamur pozumuzun ardından, haydin devam. :)


Ben bu hamurdan 2 pizza çıkardım. Hiç öyle çok uğraştırmadan, kolayca toparlanan bir hamur bu. Yuvarlak bir beze halindeki hamuru daire biçiminde, oklava ile açarak gerisini elinizle düzeltebilirsiniz. Gerçi istediğiniz şekilde açabilirsiniz hamurunuzu, isterseniz dikdörtgen bir tepsi pizzası da yapabilirsiniz.

Bu arada hamurunuzu açarken fırını da çalıştırmanızı öneririm. Zira 250 dereceye ayarlayacağız ve ısınması biraz zaman alabilir. 


Pizza hamurunuzu çok da inceltmeden açtıktan sonra, bu yazıdan bir önceki postta yazdığım sosumuzu süreceğiz tabana. Pek kolay ve hızlıca hazırlanan bir sos. Şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.


En baştan dediğimiz gibi quattro formaggi pizza yapıyorsak, damak tadınıza göre seçeceğiniz 4 peynir belirlemek gerekiyor. En büyük derdimiz bu olsun. :) Hemmen en sevdiğim peynirleri diziyorum: Feta (beyaz peynir), mozarella, rendelenmiş kaşar peyniri ve Fransız mavi peynir, fourme d'ambert. İtalya'da yediğim tüm quattro formaggi pizzalarda bu renkte ve hafif tuzlu tatta bir peynir vardı ki bence kesinlikle aynı peynirdi. Zira pizza piştiğinde tadının adeta aynı olduğunu gördüm. Belki aynı teknikle yapılan farklı bir İtalyan peyniri de olabilir.


Derken, önce domates sosunu güzelce sürdüğüm hamurumuzun üstüne peynirlerimi yayıyorum. 250 dereceye ulaşmış fırınımda ısınmış tepsi üzerine, pizzayı fırının en alt gözün bir üstüne - tabana yakın şekilde yerleştiriyorum. Bu arada tepsiye hamuru koymadan azıcık un serpseniz de iyi olur. 


Vee sadece 15-20 dakika sonra, bütün peynirlerim erimiş, birbirine karışmış, yer yer kızarmış halde; ev yapımı quattro formaggi'miz hazır.




Normalde İtalya'da pizzalar özellikle baya ince yapılıyor. Lakin ben hani bu Dominos stili hafif hacimli hamuru olan pizzaları da pek seviyorum. Heh işte, bu tam onlardan! Kıvamında, yumuşak, mis gibi pişmiş bir hamur üzerinde 4 çeşit peynir. Daaa bu hayattan ne isterim? :P




Derken sayın okur, bu arkadaş da meşhur defterimizde kendine yer buluyor. Hiç de korkutmasın sizi, müthiş kolay ve çok lezzetli bir tarif. Elbette başka malzemelerle de yapabilirsiniz ama bir ara bu peynirli versiyonunu da deneyin derim. Eh, o zaman benden size bir ciao! :)

Görüşmek üzere,
#MelerenceMutfak


Yorumlar

  1. Ellerinize saglik. Nefis gorunuyor. Ben de hacimli pizzalari daha cok sevenlerdenim. Mutfaga da bayiliyorum. Istanbulda msa' nin birkac egitimine gittim. Acaba hollanda' da benzer egitim veren yerler biliyor musunuz? Oraya yerlestigimde gitmek isterim.

    Tesekkurler simdiden.

    Sevgiler, elif k.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ne güzel bir de eğitime dökmüşsünüz işi, kim bilir ne güzel şeyler öğrenmişsinizdir. :) Doğrusu hiç bakmadım Hollanda'da ama Amsterdam çeşitliliği yüzünden bu tarz konularda bir cennet. Mutlaka birçok kurs, İngilizce katılım diliyle vardır. Birçok ırktan insan yaşadığı için bu konularda çok zengin bir şehir.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar