Greek Salad - Xoriatiki - Yunan Salatası

Kalimera!

Son yıllarda, pek memnun olduğum üzere, Yunanistan halkı ile daha bir yakınız, değil mi? Onlar bize "misafirliğe" geliyor, biz de çokça tatile gidiyoruz oralara; kültürlerin kaynaşması dünyanın en güzel, en hoşgörü barındıran şeylerinden biri belki. Pek farklı olmasak da, birbirimizin mutfağından lezzetler tadıyor, kiminin tarifini istiyoruz heyecanla. İşte bugün, Yunan Mutfağı'nın incisi, dünyada "Greek Salad" olarak bilinen Yunan Salatası'ndan bahsedelim istiyorum.

Yunanca'da bu salatanın tam adı χωριάτικη σαλάτα (horiatiki salata) iken, tabir "köy salatası" anlamına geliyor. Yunanistan'da ise çoğu kez sadece χωριάτικη (horiatiki) dendiğini duyarsınız, masaların vazgeçilmez çeşididir aynı zamanda. Bu salatanın temel birkaç püf noktası var ama, biraz bizim çoban salata gibi "Aman o konulmaz, bu kesin olmalı, maydanoz konur mu deli misin?" falan gibi çok muhabbet dönüyor üzerine. Ben size temelde salatanın basic halinde neler olur ve millet hangi malzemeler için tartışıyor onlardan bahsedeceğim; bir de elbette, şimdi birlikte hazırlayacağız bu basit ve leziz salatayı.

Horiatiki için olmazsa olmazlar şöyle:
  • Domatese
  • Salatalık
  • Kırmızı Soğan
  • Feta Peyniri
  • Zeytin
  • Kekik, Tuz
  • Zeytinyağa

Tartışmalı malzemeler (Bunlardan hiçbirini eklemiyorum ben.)

Limon, Sirke

Maydanoz 

Kapari

Yeşil Biber

Gelelim tarife; aslında salata çok kolay ama %100 Greek olması için birkaç ipucuna ihtiyacımız olacak. Örneğin, malzemelerin iri iri doğranması klasiktir. Ayrıca, mümkünse soğan kırmızı (mor?) soğan kullanın. İster yuvarlak, ister ay şeklinde kesin, orası size kalmış. Ben ay biçiminde (jülyen) kestim soğanları.


Ardından domates ve salatalıkları iri iri kestim ve salatanın en basic kısmı hazır oldu. 


Yunanistan zeytininden Türkiye'de ben hiç görmedim. Kalamata falan dedikleri de benzemiyor. Bunlar klasik Yunan zeytini, siz herhangi bir zeytin de kullanabilirsiniz.


Ve meşhur feta peyniri, Yunanistan'ın dünyada da en ünlü olan ürünlerinden. Bizim beyaz peynirden daha farklı, nasıl anlatacağımı bilemedim. Daha sert, sıkı sanki dokusu. Bu arada "feta", Yunanca'da "dilim" demek; oldu size "dilim peyniri". Bunlar hep etrafta artistlik yapacak bilgiler not alın. :)


Diğer bir olmazsa olmaz, kekik. Bu kekik Yunanistan'ın dağlarından toplandı, cennet gibi kokusu var. Kuru kekik olması yeterli salata için ama, daha önce de şurada yazdığım gibi Yunanistan'a giderseniz mutlaka bu kekiklerden alın derim.


Ve efsane, Yunanistan'dan zeytinyağı... Gerçekten, her şeye tamam ama, bu adamların zeytini ve zeytinyağı bir başka. Hele ki zeytinyağı, salataya müthiş doğal bir aroma veriyor, kaşıkla içmek istiyor insan! Yine Yunanya'ya gidenlerin alacağı olmazsa olmaz ürünler arasına girsin bu da. Altis markası ise Türkiye'nin Komili'si gibi diyelim.


Ve salatamızın son hali böyle; üzerine bir dilim feta eklendi (isterseniz iri küpler şeklinde de kesebilirsiniz), kekik ufalandı, zeytinyağı peynirin üzerinden doğru gezdirildi. İşte size Greek Salad. :)



*


Yorumlar

  1. hakkını vererek, usulüne uygun harika bir salata yapmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne şık bir yorum böyle, çok sağolun. :)

      Sil
  2. Ben üstüne peksimet de koyuyorum. Nohyt mayasından yapılan "paksimadi."

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar