Brugge'dan ne alınır?

Bir süre önce, at arabalarından gelen tıkır tıkır sesleriyle, taze çikolata kokusu ile Belçika'nın tarihi şehri Brugge'dan bahsetmiştik. Bugün ise, Brugge'u ziyaret edecek olanlara rehberlik etmesini umduğum bir "Brugge'dan ne alınır?" yazısı hazırladım. Yazı diyoruz ama, yazıdan çok fotoğrafın olduğu bir post olacak ki bu, keyifle yararlanmanız dileğiyle... Haydi başlayalım!



1. Brugge Dantelleri

"Melis, Brugge'dan ne almasak ayıp olur artık?" derseniz, cevabım derhal Brugge Dantelleri olur, zira her yerdeler! Çeşit çeşit dantelden yapılmış yaratıcı ürünler, Brugge'un en meşhur hediyelik eşyaları arasında birinci sırada yer alıyor. Eski, taş duvarlı dükkanların vitrinlerini süsleyen dantellerin fiyatları ise orta şeker.




Örneğin, alt kısımda gördüğünüz danteller 4.40 Euro'dan başlıyor ki, günümüzde yaklaşık 13 liraya denk geliyor.


Buradaki dantelin fiyatı ise 5.40 Euro.


Dantel bir mutfak önlüğü 10 Euro ki, yaklaşık 30 lira eder.


Kitap ayracı olarak kullanabileceğiniz bu dantellerin fiyatı ise, görüldüğü üzere 4.50 Euro.


Ve son olarak, bu dantel küpeler 4 Euro'ya sizin olabilir.



2. Belçika Çikolatası

İşte Brugge'un, hatta tüm Belçika'nın bir diğer olmazsa olmazı: Çikolata! 
Gerçekten şehrin dört bir yanında hazırından "sanatlısına" çeşit çeşit çikolata yapılıyor ve satılıyor; zaten sokakların buram buram çikolata koktuğunu birkaç kez dile getirmiştik. Bu konuda size yapacağım en iyi öneri, gramla-kiloyla alacağınız çikolatalar hariç, kapalı çikolataları marketlerden almanız olur. Zira Brugge, her yıl kabul ettiği turist sayısının farkında olan ve maalesef bunu iyice kullanan bir şehir, markette aynısı satılan basit bir şey bile çok pahalı fiyatlara görmeniz mümkün vitrinlerde. Bu nedenle marketler sizin en yakın dostunuz olacak. :)

Birkaç örnek verirsek...

Fiyat ve kalite ilişkisi mutlaka var; fakat "kötü çikolata" bulmak biraz zor burada. Almadan gitmeyeyim diyenlere, 5 kutu çikolataya 10 Euro ödemeniz de mümkün.


Bu sevimli çikolatalar ise 1.89 Euro.


Bir diğer yemeye kıyamayacağınız çikolata, 3.35 Euro.



Biraz "fazla gerçekçi olması" nedeniyle iç gıdıklayan, ama pek de güzel görünen deniz kabuğu şeklindeki bu çikolatalar ise 4.90 Euro'ya Brugge marketlerinde sizleri bekliyor.



Gelelim açık çikolatalara! Vitrinler bin bir çeşit taze çikolata ile dolu burada, silindir şeklinde sarılmış, meyvelerle süslenmiş, çeşit çeşit ürün sizi bekliyor; az çok, fiyatları da alttaki fotoğraftan incelemeniz mümkün. Dolayısıyla seçmesi de zor olacak ama, ben kendi favorimi bir alt kısma koydum. :) 


İşte bu leziz çikolatalı portakalların 180 gramına 5.95 Euro veya 1 kilosuna 32 EUro vermeye hazırsanız, karşılığını alacağınız şüphesiz.


3. Belçika Birası

Frambuaz, kiraz, vişne... Belçika'nın "kırmızı biraları" pek meşhur ki, bazı markaları Türkiye'deki büyük marketlerde bulmanız pek mümkün. Tat konusuna gelirsek, bildiğimiz biradan oldukça farklı ve kesinlikle denemeye değer. Bu biranın fiyatı, görüldüğü üzere 1.70 Euro.


4. Magnet

Siz de gezdiğiniz yeni yerlerden magnetsiz dönmeyenlerdenseniz (Bazen Türkçe'nin yabancılar için ne kadar zor olduğunu düşünüyorum.) Brugge'da da birçok alternatif magnet sizleri bekliyor. Tek negatif yan, genelde kötü kalite de olsa, hemen her şehirde "1 Euro'ya magnet" satılır; fakat Brugge'da neredeyse 2.50 Euro'dan başlıyor magnetler. Minimum masrafla eve dönmek isteyenler için biraz "gıcık" bir durum bu turistik olma işini kullanmaları ama, değer diyelim.


5. Brugge'lu Kupa

Bu da benim bir diğer olmazsa olmazım: Yerel tasarımlı muglar. 
Fiyatları ise 4.50 - 5.50 Euro diyebiliriz.


6. Brugge'lu Anahtarlık

O güzel Orta Çağ kentinden çıkıp evinize döndünüz, tüm güzel anlar birer anıya dönüştü; worry not! Her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz bu güzel anahtarlıkların fiyatları 2.50 - 4 Euro civarı. :)


7. Dekoratif Brugge Tabakları

Çoğu insan gittiği yeni yerlerden magnet gibi bu tabaklardan da alır, biriktirir. Siz de onlardan biriyseniz, dekoratif tabakların fiyatları 3.75 - 9 Euro arasında değişiyor.



8. Yerel İçki Bardakları

Belçika birası meşhur olunca, bira bardakları da bir o kadar çeşitli oluyor. 
Üst kısımdaki büyük bardaklar 6 - 7.50 Euro civarı. 
Alt kısımdaki ufak shot bardakları ise, boyutuna göre 2 - 4.50 Euro arasında değişen fiyatlara sahip.



"Ben Duvel bardağı isterim!" diyenleri ise, 4 Euro gibi bir fiyat bekliyor.


9. Kartpostal 

Brugge, kartpostal çeşidi ve fiyatları açısından beğendiğim bir yer oldu; zira birçok çeşidi uygun fiyata bulmak pek mümkün. (Misal, hayatımda gördüğüm en garip (saçma demek istemedim) ülke olan Lüksemburg'da, kartpostallar -kağıt en nihayetinde- çılgın fiyatlara satıldığı için kalbimiz pek kırılmıştı.) Bu konuda Brugge'da içiniz rahat olsun, dönüşünüzde hediye bekleyen aç kurtlara alınacak en güzel şey bunlar. :P 

Fiyatları fotoğraflardan görmek mümkün.






10. Brugge'lu Ivır Zıvırlar

Bu kulvar oldukça geniş ve tehlikeli sayın okur! Zira paralar suyunu pek hızlı çekebilir. :) Gidilen her ülkede benzer hediyelik eşyaları görmek bir yana, kimi zaman çok enteresan - hoş şeyler de buluyor insan. Bu tarz ürünler için görüntüsüne bakmadan her tür dükkana girmek, hatta tabiri caiz ise "dalmak", bolca kurcalayıp karıştırmak hayırlı olacaktır. İşte benim bulduğum ıvır zıvırlardan birkaçı...

3.75 - 7 Euro aralığında Brugge'lu çerçeveler; şehri seyahat ettiğiniz sevdiklerinizle, orada çekilmiş bir fotoğrafı koymak ne müthiş olurdu!


Geçmişini bilmesem de, bu "öpüşen bebeler" benim için bir Hollanda ögesi ama, Belçika ile oldukça yakın-iç içe bir tarihleri var Hollanda'nın. Aynı şekilde klompen denen sağdaki minik porselen ayakkabılar ve yel değirmenleri de öyle... Bu "Delft Blue" stilini çok seviyorum zaten, mutluluk veriyor renkleri.



Kalite olarak bu fiyat fazla ama, bir kere geldik işte canım. :)



Bırakın 2.5 Euro'ya alacağınız bir Brugge kalemi, klasik bir iş - okul gününde anılar denizine sürüklesin sizi. :P


Dükkanları kurcamalak işte bu yüzden önemli sayın okur; bardak altlığı biriktirenlerin akıl sağlığına zarar, çok mutlu bir dükkanın arka kısımlarında keşfettiğim bu depoda, birbirinden retro bardak altlıklarını, 0.10 Euro gibi bir fiyata koleksiyonunuza eklemeniz pek mümkün.


Derken, Brugge'dan alabileceğiniz 10 temel ve mutlu hediyelik eşyayı sıralamış olduk. Benim gördüğüm yerler içinde, "Kesinlikle tekrar gitmek isterim." dediğim nadir şehirlerden burası; en kısa zamanda kendisiyle tanışmanız, güzel anılarla dönmeniz dileğiyle...

Bu yazım 05.05.15 tarihinde Evreka Blog'da yayımlandı, buraya bir klik.

Yorumlar

Popüler Yayınlar