Midilli Adası: Agiasos Köyü'nde Bir Taverna

Midilli'nin denize uzak, Kuzey kısmına yakın, yemyeşil ağaçlarla çevrili bir köyü Agiasos (ayasos okunuyor). İmajı bana Şirince'yi hatırlatan bu köy oldukça ünlü; daracık taş yokuştan sokakları, kendine has dükkanları ile muhakkak görülmesi gereken bir yer bana kalırsa.

Zaten Midilli çok enteresan bir yer. Zira her bir köşesinde yapılacak bambaşka ayrı şeyler buluyorsunuz; dört bir yanı görülecek, keşfedilecek güzelliklikte. Öyle "düz düz bir ada" değil yani... Aynı şekilde yemekleri de insanın damağında olduğu kadar aklında da kalan cinsten. :) Bugün Agiasos Köyü'nde oturduğumuz bir tavernada yediğim en şahane tatlardan bahsedeyim istedim. 

Misal hayatımda yediğim en güzel Greek salata (horiatiki) bu mekana ait. Domates salatalık peynirden oluşan bir salata nasıl beni bu kadar etkiledi derseniz, okumaya devam. :)

Taverna Katsampos, Agiasos Köyü'nün hemen girişinde, ilk hediyelik eşya dükkanlarının karşısında bulunuyor. Bizdeki çınaraltı çay bahçesi tadında bir mekan. Normalde ilk gördüğümüz veya çok merkezi mekanlara oturmayız pek. Ama buranın atmosferi ve çok acıkmış olmamız haydi bakalım dedirtti, ki hiç pişman olmadık.


Arkada görünen dedelerin tavla muhabbetiyle birkaç tabak tadalım dedik önce. Türkiye'deki Efes birasına denk gelir diyebileceğim, meşhur Yunan birası "Fix" ile.



 İşte bu arkadaş, hayatımda yediğim en şahane Yunan salatasıydı. Bir de dikkat ederseniz, soğanları büyük ihtimal elde kesmişler. Greek salad'ın Yunancası "horiatiki salata", köy salatası anlamına geliyor, çok kez belirtmiştim. Bu yüzden o elde doğramalar, o bol porsiyonlar, heh işte bu dedirtti. :) Basit bir salata neden bu kadar ünlü derseniz: Tazecik, mis kokulu domates salatalık, iyi kalite bir zeytinyağı ve burnunuzun direğini kıracak aromada dağ kekiği diyeceğim.


 Bu klasik Yunan papuçakia. Gerçi çok da klasik değil; zira bunu etsiz yapmışlar. Hanımefendi özellikle belirtmişti, etsiz papuçakia var çok nefis isterseniz deneyin diye. Bunun da lezzeti hala damağımda. Normalde yapılan kıymalı versiyonunun tarifini kanalda paylaşmıştım, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.



 Bir de etten sebzeye, her şeye ayrı bir yakışan caciki malum. :) Kuru cacık denebilir. Türkiye'deki süzme yoğurt, Yunan caciki için fazla katı ve ekşi kalıyor. Bu yüzden süzme yoğurdu 1-2 kaşık normal yoğurtla açmak iyi fikir olacaktır.


 Ve bir peynir canavarı olan bendenizin en favori tabaklarından biri, tirokroketes veya tirokeftedes denen peynir topları. Yine kanalda sadece 2 malzemeyle yapılışını anlatmıştım. İzlemek için buraya tık tık.


 Ben mezeciyim; ama bu et üstüne dağ kekiği ve yanına limon olayı çok klasik Yunanistan'da.


 Uzo'nun anavatanı Midilli'ye gelip uzosuz kalkmaz olmaz elbet.


İşte böyle... 
Yunanistan'ın gerek ana karada, gerek ada olarak çok yerini gördüm ama buranın yemekleri hala aklımdadır. Midilli'ye gidip Agiasos'a muhakkak uğramalı; yakında sırası yeni gelen, çektiğim videoları toparladığım kısa film tadında bir çalışma da geliyor bilesiniz, meraklısına...

Geia sas,
Melis







Yorumlar

Popüler Yayınlar