Paros Adası'nın Mavi Beyaz Köyü: Prodromos

Kalispera!

Bugün sizleri Paros Adası'nın masal gibi bir köyüne, Prodromos'a götürmek istiyorum. Böylece Paros yazılarına da başlamış olalım hem; zira kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde taze taze, içinizi ısıtacak masmavi hayatları fotoğrafladım. Buralarda en çok hoşuma giden şey ise bu güzelliklerin turistik kaygı gütmeden, "kendileri" olmaları sanırım...


Öyle ki, aslında adanın pek ünlü köyü kırmızı yuvarlak içine aldığım Lefkes. Prodromos ise Lefkes'ten 5 kilometre ötede, çok daha lokal, çok daha kendi gibi ve en önemlisi efsane bir tavernayı içinde barındıran ada köylerinden. Kırmızı lokasyon işaretiyle gösterilen yer Prodromos Köyü.


Öncelikle, normalde "köyün ana kapısı" burası. Bu beyaz taş kapıdan geçerek kendisini ciddi anlamda bir masal diyarında buluyorsunuz. Hemen sol kısımda ise köyün şahane tavernası O Tsitsanis var. Doğrusu sırf burada bir şeyler yemek için tekrar giderdim Prodromos'a.


Burası da tavernanın girişi. Ayrıntılı, leziz bir yazıyı tam şurada yazmıştım burası için. Masanıza gelen her şeyi kendi üreten, mis gibi bir mekan.


Ve gelelim köye... Evet teknik olarak biz de burada birer turistiz; ama yine turistik olmayan yerler, yaşamın olduğu gibi aktığı, size ayak uyduran değil de sizin ayak uydurmanız gereken lokal yaşamlar en sevdiğim şey herhalde. İşte burada o lüksü yakalıyorsunuz... Lefkes de çok güzel bir köy ama çok daha turistik ve "ayak uyduran" pozisyonda. Biraz da bu yüzden Prodromos'a kanım daha bir kaynadı. Elbet var gezen turistler, lakin kapı önlerinde oturan adalı halkla da bol bol sohbet edip, misal çok Fransızın geldiğini dinliyoruz, anlatıyorlar, dertleşiyoruz uzun uzun. :)


Köyün nüfusu 1971 sayımlarında 271 imiş. En son 2001'de yapılan sayımda ise 311 olmuş. Daha yakın tarihte bir kayıt bulunmuyor lakin 2001 yılının tam 17 sene önce olduğunu fark etmek baya dank etti yazarken kafama! 17 YIL.


Malum içerisi araç giremiyor ve dar sokaklardan yürüyerek devam ediyorsunuz yolunuza...




Burası tam o giriş kapısının diğer taraftan/içten görünümü. Bu kemerlere Yunanca'da "kamara" deniyor. Akıllara hemen Selanik'teki meşhur tarihi kemer Kamara geldi bence. :) klik klik


Köyün girişindeki kemer Agios Spiridonas ve Agios Nikolaos kiliselerini birleştiriyor. 



Köyün marketi. :)


Prodromos sokaklarında gezerken muhakkak gözünüze çarpacak bir hane var. Öyle bir hane ki, sahibiyle tanışmayı pek isterdim. Sebebi ise tam aşağıda. :) Ne zarif olmuş, köyün en çok fotoğraflanan evi şüphesiz.







 Adadaki meşhur Bizans Patikası'ndan Lefkes Köyü'ne de yürüyebilir meraklısı.


Ekim ayında köyü ziyaret ettiğimi düşünürsek, her ne kadar begonvil zamanı usul usul geçmeye başlasa da, Ada'da mevsimler biraz ağır ilerliyor. :) Eylül-Ekim ayları da gönül rahatlığıyla tavsiye edilir ziyaret için.





Köyün eski ismi Dragoulas imiş fakat 1953'te Agios Ioannis tou Prodromou kilisesinin inşa edilmesiyle bugünkü "Prodromos" ismini almış. Ayrıca her 23 Haziran'da, burada adanın en büyük panayırlarından biri olurmuş. Yunan adaları panayırları ile meşhur malum; bol neşeli keman sesi, daha da bol ada dansları... :)


Köyün arka kısmındaki bir duvardan, Prodromos haritası.


Kapılar eskir, yıllar geçer; zarif detaylar baki kalır...


Ada kedileri de öyle. :)


Gülümsemesini yüzünden eksik etmeyen ada insanıyla, sakinliği, masal diyarı tadındaki mavi beyaz evleriyle, Prodromos Köyü Paros'a yolu düşenlerin uğramasını tavsiye ettiğim köylerden işin özü. Tekrar edeyim, köyün girişindeki O Tsitsanis'te yemek yemeyi aman ihmal etmeyin.


İşte böyle sayın okur, Ege Denizi'nin orta yerinde, hayatın akıverdiği, böyle masmavi yaşamlar da var kısacası... Melerence'de Paros yazıları tam gaz devam edecek, görüşmek üzere, ya sas!

Melis



Yorumlar

  1. Bu ve benzeri Yunanistan paylasimlarinizi ilgiyle okuyor notlar aliyorum dogrusu. Zira deniz, mavi, sessizlik, huzur, dogallik ve tabi lezzetli yemekler benim hayatimin da can suyu. Tesekkurler. Sevgiler. Elif K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duyguları paylaştığımıza ve buralara uğramanıza çok sevindim, başka hikayelerde görüşmek üzere diyelim. :)

      Sil
  2. Sizi gec kesfettmis olsamda, yazilarinizi, yemek tariflerinizi (youtube ve blog), guzel detaylari yakaliyisinizi, anlatim sadeliginizi hayranlikla takip ediyorum. Hayatima guzellik kattiginiz icin tesekkurler. Gecen sene Chios, Kos, Symi ziyaret etmistim. Bu sene Paros dusunuyordum, sizin sayenizde karar verdim. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç olsun güç olmasın, çok teşekkür ederim bu güzeller güzeli yorumunuza... :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar