Hollanda: Twello'da Bir Çiftlik ve Sattığı Ürünler

Geçenlerde Hollanda'nın Twello şehrinde bir tarlaya gittik. Sanırım yaz döneminde gidip dalından ürünleri toplayıp ödeyip çıkabildiğiniz sistem de var; fakat Kasım olduğu için çoğunlukla ürettikleri şeyleri satıyorlardı. Bir de bir dolu doğal ürün, gezmesi bakması çok keyifliydi.

Sol tarafta bahçeler, sağ tarafta "winkel" yani ürünlerin satıldığı "dükkan" var.


Burada ıspanaklar var bahçeden. Hollanda'da ıspanaklar hep yıkanmış, pakette satılıyor. Üzerinde "buzlu suda üçkere yıkanmıştır" yazar o paketlerde ama ben bir kez daha yıkıyorum genelde. Diyeceğim o ki, buradaki gibi topraklı ıspanak görmeyeli baya olmuştu.


İlaçsız, kimyasalsız elmalar... Kendi yoğurtlarını, şaraplarını da yapıyorlar.



Hollanda'da bir klasik olan okuma köşesi...


Genel olarak doğayla, tabitla ilgili kitaplar da satıyorlar.


Yunanistan, hatta Selanik'ten getirttikleri, Yunanların da favorisi olan "dağ çayı". Yunanca'da "çay tu vunu" olarak söylenir.


Ve zeytin ağacı yaprağı, yine çay yapmak içinmiş, hiç denememiştim. Ama zeytinin her türlüsü makbul...


Bu tarz, çoğu zeytin ağacından yapılma şeyler de satıyorlardı, kayboldum standlar arasında malum. :) 


Daha önce birçok yazıda bahsettiğim, meşhur Hollanda ayakkabıları klompen'lardan var cam önünde. Bugün hala birçok kişi bahçede, dışarıda bir alanda çalışırken falan giyer bunlardan. Gerçekten aşırı Dutch yani.


Hollanda'daki keyifli, keşif dolu bir gün de böyle bitti. Buraların kültürü genel anlamda bizden oldukça farklı olduğu için basit bir gezi bile insanın ağzını açık bırakacak ilginçlikte olabiliyor. Burası da o yerlerden biriydi.


Yorumlar

Popüler Yayınlar