Santorini'nin Meşhur Domates Köftesi

Merhabalar,

Uzun zamandır şöyle sohbetli bir mutfak hikayesi yazmamıştım; bugün yaz kokan bir tarif paylaşarak arayı daha fazla açmayalım istedim.

Efendim, Santorini meşhur, Yunanistan'ın en ünlü adalarından biri. Lakin unutmamak lazım ki, aynı zamanda gayet lokal köyleri olan, bu kadar turistik olmaktan önce köy kimliği olan da bir yer aynı zamanda. Bu tarz yerlerin de çoğu zaman değerli mutfak kültürleri, tarifleri bulunur malum.

İşte onlardan en meşhuru belki: Santorini'nin domates köfteleri domatokeftedes (ντοματοκεφτέδες). Ada'nın domatesleri tüm Yunanistan'da pek ünlü; ama asıl olay fakirlik döneminde et bulmak zor olunca bu tarifin türetilmiş olması aslında. Ayrıca dinlediğim yaşlı bir hanım, sıcak yenmek zorunda olmayan - akmayan, kuru bir yemek olduğu için, önceleri tarlaya çalışmaya gidenlerin yanlarına aldığı bir yemek/meze olduğunu belirtiyordu. Birçok Ege tarifi gibi bu da mis gibi kokan otlara ev sahipliği yapıyor üstelik... Yazının sonuna bir de tarif videosu ekliyorum bu arada. Haydi başlayalım hikayemize...

4 orta boy domates ile 1 soğanı incecik kıyarak başladım işe. Üzerine 2 kibrit kutusu kadar feta (veya ufalanan herhangi bir beyaz peynir), ince kıyılmış bir tutam taze nane, varsa taze fesleğen, kuru kekik, tuz ve karabiber. Şöyle kaşıkla eze eze güzelce karıştırdım harcımızın bu kısmını; kokulara dikkat kesilmeyi unutmayın burada, zira misler gibi kokuyor...


Sonra çok elzem olmasa da 1 kabartma tozu ekledim, kendi domateslerimin sululuğuna göre de 7 dolu çorba kaşığı un. Yine güzelce karıştırdım ve aşağıdaki gibi bir kıvam elde ettim.


Eh, Ege dedik mi ayçiçek yağından kızartma yapan bulmak zor. Bir tavada zeytinyağımızı güzelce kızdırıp mücver misali kızartıyoruz sonra.


Domatokeftedes için Yunan bir şef, "Santorini'de 10 farklı domatokeftedes yedim, hepsi de birbirinden farklıydı." diyor. Bizim kısır misali ufak değişiklikler olabiliyor zira. Bunlardan biri de azıcık da domates salçası eklemek, dilerseniz öyle de deneyebilirsiniz. Yine de temelde aynı tarif kullanılıyor.


Ve bildiğimiz malzemelerden çok da alışık olmadığımız, taptaze bir lezzet çıkıyor ortaya. Ben yanında yoğurtla yemeyi çok seviyorum; tercih edenler soğuk bir bira, şarap da açıp bu yaz aromasının tadına varabilir.


Tarifin videosu da burada:



Afiyet olsun diyelim; kali oreksi!
Melis


Yorumlar

  1. Santorini'ye gittiğimde yemiştim. Oranın meşhur yiyeceklerinden biri olduğu söylenmişti. Tadı fena değildi.

    YanıtlaSil
  2. Okurken bile yemiş kadar oldum. Çok teşekkür ediyorum , ellerinize sağlık 🌺🍅🍅🍅

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar