Hollanda'dan Aile-Arkadaş Ziyareti İçin Davetiye Gönderme

Hazır kısa süre önce tecrübe ettiğim bir olayken, işine yarayanlar olabilir diye mutlaka yazmak istedim.

Hollanda'da yaşayıp çalışan biri olarak, aile veya arkadaşlarınıza vize işlemleri için davetiye gönderebiliyorsunuz. Bu, onlara "sponsor olduğunuz" anlamına geliyor.  

Her belediyede ufak farklılıklar olabilir; fakat şöyle bir toparlarsak yapacağınız işlem oldukça kolay aslında.

Hollanda'da yaşayan - sponsor olacak aylık en az brüt € 1.578,00 kazanmalı ve maaş bordroları ile bunu göstermeli. Dilerseniz adım adım yazalım:

1. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz formu doldurmanız gerekiyor. Bu formun ıslak imzalı orijinalini Türkiye'deki yakınınıza göndereceksiniz; express kargolar 30-40 EUR arası bir bedelle ertesi gün belgeleri İstanbul'a ulaştırıyor. (Ayrıca davetiye göndereceğiniz her bir kişiye ayrı form doldurmalısınız.)

Aşağıya görselini eklediğim, sizin, sponsor olduğunuz kişinin vs. bilgilerini yazdığınız 4 sayfalık ama kolayca doldurulan bir form. 


2. Bu formu alıp yaşadığınız şehrin belediyesine gidiyorsunuz. Formun memurun karşısında imzalamanız gerekiyor ve bu davetiye 3 ay boyunca geçerli.

3. Formun yanında son 3 ay maaş bordrolarınızı ve vize başvurusundan itibaren en az 12 ay süreyle geçerli olan iş kontratınızı iletmelisiniz. Benim kontratımın bitmesine birkaç ay kaldığı için işverenimden kontratın uzatılacağına dair bir niyet mektubu alıp onu da ekledim.

4. Hollandaca sitede yazmıyor ama VFS Global Hollanda Vize Merkezi'nin sitesindeki vize belgelerinde hesap dökümü de istiyor sponsor kişiden. VFS'nin istediği tüm belgelerin linkini de tam buraya tıklayarak bulabilirsiniz.

5. Son olarak varsa Hollanda pasaportunuzun, yoksa oturum kartınızın arkalı önlü fotokopisini de iletmeniz gerekiyor ki sponsor olduğunuz kişi vize belgelerine eklesin.

Son olarak,

- Islak imzalı yani orijinal göndermeniz gereken tek belge davetiye. Diğerlerini mail ile gönderirseniz aile/arkadaşınız da print edebilir. 

- Aile/arkadaşınız klasik vize belgelerini her zamanki gibi toparlıyor ve artı olarak bu davetiye ile sponsor kişinin gelir belgelerini de ekliyor. Sistem böyle.

- Tekrar edeyim, her belediyede farklı bir uygulama olabilir; bir arkadaşım Amsterdam'da iki misafiri için 23 EUR ödemişken ben başka bir şehirde tek misafirime 18 EUR ödedim misal. Bu tarz farklılıklar olabilir, belediyenizden randevu alıp görüşün derim.

- Vize sonucu çıkınca editleyeceğim burayı da; ama anladığım kadarıyla Hollanda'da yaşayan biri size davetiye gönderdi diye öyle 1-2 senelik vize verecekler sanmamalı. Özellikle ilk schengeni olanlara gayet tek girişli ve kısa süreli vize veriyorlar. Bu belge sadece kalacak yer vb. durumunuza bir sponsor göstermenize yarıyor. Tabii bu durum politik, dönemsel vesaire de olabilir.

Edit: Daha önce tek girişli - tek bir Schengen vizesi olan yakınımıza 3.5 aylık çok girişli vize verildi. Duyduklarıma binaen, her vize alışımızda sürenin de artacağını sanıyorum.

Görüşmek üzere,
Melis


Yorumlar

Popüler Yayınlar