Halkidiki'de Bir Gün

Halkidiki (Xalkidiki) uzun zamandır gitmeyi düşlediğim bir yerdi; zeytin kokan, masmavi, tam bir sahil kasabası... Özellikle Selaniklilerin buldukları her fırsatta küçük kaçamaklar düzenlediği, öyle ki, bu durumun birçok şakaya da konu olduğu, huzurlu bir yer burası. Selanik'te olduğum dönem, bu kadar muazzam bir yere böyle kısa sürede varılabileceği fikri bana çok yabancı geliyordu; malum, İstanbul insanıyım. Biz de sonunda hazırlıkları tamamlayıp atlayıverdik arabaya.


Koyulduk yola, rotada ne varsa mavi...



Halkidiki'ye varmadan biraz önce, Yunanistan'da da halkın sıkça tercih ettiği bir market olan Lidl'a uğradık. Aşağıdaki sarma (dolmadakia) konservesinin üzerinde Türkçe olarak "Yalancı (Gialantzi) yazıyor. :)



Meşhur Yunan Peyniri Feta




Yunan zeytinyağlarında "Altis" en ünlü markalardan biri, Sofia mamam sağolsun koca bir tenekeyle döndüm İstanbul'a. :)



Genelde alkollü içkiler Türkiye'ye nazaran çok daha ucuz.

Santorini Şarapları




Kiraz Reçelleri



Yaklaşık bir saat sonunda, zeytin ağaçlarıyla çevrili, yeşil-kuraklık hissi veren bir günde, güzel bir plaja vardık. Neredeyse kimse yoktu bizden başka. Yan tarafta pub'a çevrilmiş bir alan ise tıklım tıklımdı; eh, güneşlenirken içilecek soğuk bir Frappe için her şey mübah olabilir bu memlekette.



O gün çok sıcak olduğu için de olabilir; fakat bende bir "bozkır" hissi bıraktı bu kasaba. Sakin, pek fazla dükkan yok, olanlarda da pek bir şey yok. Birkaç hediyelik eşya almak için zar zor bir dükkan buldum, oradaki ürünler de afedersiniz biraz "dandikti". Sadece birkaç kalem ve tahta bir Halkidiki takvimi aldım. 

Halkidiki'de birkaç otel ve bolca müstakil, bahçeli ev var. Balık restorantlarını ve soğuk birer Frappe içeceğiniz masmavi kafeleri de unutayalım elbette... Deniz ise çok güzel, tertemiz ve pırıl pırıl... Bana Çeşme Dalyan'ın denizini hatırlattı.











Plaj, küçük bir gezi ve tekrar plaj. Herkes yeterince acıktığına göre...


  Gianna'm biberleri keserken, ben de şahane kalamar konservesini açmaya koyuldum. Yunanistan'da deniz ürünü yemek "çerez yemek" gibi bir şey. Konservelerde, ufak cam kavanozlarda çok fazla ayaküstü yenecek balık çeşidi satılıyor. Deniz ürünleri, Yunan kültürün içine işlemiş durumda.



Ariani (Ayran) ve Su




Ve... Mutlu son!



*

Halkidiki'den aklımda, ruhumda huzur, mavi ve zeytin kokusu kaldı. Kopardığım zeytin dalı hala buram buram zeytin kokuyor... Sıcağın sessizliğinin bir sesi olur ya hani, kulaklarımda da o. Tekrar gidilesi, yaşanılası bir yer burası. En mavi dileklerimle...

Melis

Yorumlar

Popüler Yayınlar