Zaalouk: Fas Mutfağı'ndan Sıcak Yenen Patlıcan Salatası

Hep söylediğim gibi, bilindik malzemelerle farklı yemekler - mezeler yapmaya bayılıyorum. Bunları öğrenmek, şaşırmak, aa nasıl daha önce düşünmemişiz bunu demek ve tabii en nihayetinde deneyip bayılmak çok hoşuma gidiyor. :) Zaalouk da onlardan biri oldu, kesinlikle misafirlerime yapacağım bir salata/meze.

Aslında bu bir patlıcan salatası; yazın soğuk da yenebilse de asıl olayı sıcak veya ılık yenmesi kiii ben böyle bir tat gerçekten tatmadım! Gelin hemen anlatayım nasıl yapılıyor kolayca. 

Önce malzemeler:

2 orta boy patlıcan
2 orta boy domates
2 büyük diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı toz veya pul biber
Yarım su bardağı zeytinyağı

Patlıcanları alacalı soyarak başlıyoruz işe. Ardından minik minik doğruyoruz, çok büyük olmaması önemli. Sonra bol suda haşlıyoruz. Bu kısım da farklı değil mi? Haşlanmaz genelde bizde patlıcan. Gerçi kimileri közleyip de yaparmış ama anladığım kadarıyla en eski yol haşlayarak yapmak.


 Yaklaşık yarım saat boyunca haşlanan, kara suyunu bırakan ve sinen patlıcanları güzeelce süzme vakti sonra. Kaşıkla bastıra bastıra, ezerek süzüyoruz sularını bir süzgeçte. 

Ardından bir tavaya zeytinyağı, küp küp doğramış ve kabuğu soyulmuş domatesler ile ufak ufak kesilmiş sarımsakları ekliyoruz. Şöyle bir çevirip baharatları da ekliyoruz ki zeytinyağına iyice sinsin aromalar. Peşinden iyice süzdüğümüz patlıcanları ekliyor ve kaşıkla ezerek, püre yapar gibi karıştırarak pişiriyoruz. Tavayı ateşten almadan az önce de ince kıyılmış maydanozları ekleyip dinlendiriyoruz.

İşte bu kadar!
Tattığınızda sizi şaşırtacak bir lezzet olduğuna kefilim adeta. :)



Keşfedilecek ne çok mutfak, ne çok tat var... Hepsine tek tek ulaşmak, keşfetmek üzere. Zira mutfak, yemekten çok daha fazlası bence...

Sevgiler, 
Melis

Yorumlar

  1. Yemek kültürü konusunda geniş bilgiye sahibimdir diye geçinirim ,,
    fakat bu yemeği görünce sınıfta kaldım
    Aracılığınız ile ilk kez duyduğum okuduğum bir yemek oldu..
    Bilgi hazineme yeni bir yemek kattınız.
    Teşekkür ederim editör.Artık ilk iş tarifiniz ile bu lezzetli yemeği yapmak olacak.

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir pişirme tarzı, mutlaka denemek isterim. Patlıcanın girdiği her yemek güzeldir zaten.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar