Şeker Portakalı'na Dair

Sanırım hemen herkesin ismini duyduğu, yılların meşhur kitaplarından biridir Şeker Portakalı. Benim için de öyleydi; en son Türkiye'den sipariş ettiğim kitap kolisinin okunmamış üyelerinden idi, nihayet sırası geldi. 2019'un ilk biten kitabı oldu. Müsaadenizle birkaç satır karalamak isterim. 


Kitabın ana karakteri, Zeze. Kendisi 5 yaşında, çok akıllı; bol kardeşli - fakir bir ailenin çocuğu. Şeker Portakalı da Zeze'nin hayran bırakan çocuk aklı, yüreği, iç dünyası ve nicesinden hayata bakışı ile yoğurulmuş bir hikaye... "Şeker Portakalı" isminin nereden geldiğini söylemeyeyim, siz okuyup görün. :) 

Kitabın ilk başında, malum aile de kalabalık olduğu için, her şeyi herkesi isimleri idrak etmek biraz zor oluyor ama ilerledikçe hikaye daha da akıcı hale geliyor. Her yaştan insanın okuyabileceği bir kitap bana kalırsa... 

Arka kapakta "bir çocuğun acıyla tanışması" olarak verilse de ana mesaj, aslında irili ufaklı, güldüren ağlatan birçok maceradan, hayat dersinden, hikayeden oluşuyor diyebilirim. Bir çocuğun gözünden hayata bakabileceğiniz, büyürken unuttuğunuz bazı şeyleri size hatırlatacak bir kitap. Öyle ki, bazı bazı kitabı gerçekten minik, afacan bir çocuk yazıyor gibi geliyor. Dili de, bendeki baskının çevirisi - akışı da oldukça iyiydi. 

Madem yılın ilk kitabıydı bu; dilerim 2019 Şeker Portakalı kadar akıcı, tatlı, dolu dolu geçer. Bu yıl her ay minimum bir kitap hedefim var; fazlası olursa ne alâ.

Bitirirken, bir iki satır not edeyim kitaptan. Adettendir. :)

"Yaşadığımız sıcak gün gibi keyifliydim."

"Gerçek olan, acımasız biçimde nedenini bilmeden dayak yiyen küçücük bir hayvan olarak iç yaramı bir türlü geçirmeyi başaramadığımdı."

"...bana baktı ve yeryüzünün geri kalan bölümündeki bütün eksikliklerin yerini dolduran bir iyilikle gülümsedi."

*

Velhasıl, tavsiyelerimle...

Melis


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar