Paros Adası'nda Taverna Sofrası ve Fiyatlar (Prodromos Köyü)

Melerence'nin Instagram sayfasını (melerence) takip edenlerin bildiği üzere, Yunanistan'ın pek bilinmeyen ama -iyi veya kötü- git gide tanınan, Kiklad Adaları'nın masmavi adası Paros'tan henüz döndüm. Dolayısıyla bir an önce sizlerle daha çok şey paylaşmak, buraları mavinin tonlarına boğmak istiyorum.

Yazılar kekik kokulu, iştahlı gitsin diye ilk posta Paros'un Prodromos Köyü'ndeki "O Tsitsanis" tavernası ile başlamak istiyorum. İsmi "Çiçanis" okunur zira Yunanca'da "ç" yoktur ve t ile s harflerinin birleşimiyle peltek bir ç sesi elde edilir. Aynı zamanda Rembetika müziğinin devlerinden biridir Tsitsanis.

 
Burası Prodromos Köyü'nün girişi. Bu kapıdan geçerek adeta bir masal diyarına adım atıyorsunuz, bol fotoğrafla tanıştıracağım sizi yakında... Ama öncesinde, bu kapıdan girmeden hemen önce, sol tarafta sizi bekliyor O Tsitsanis. Tek kelimeyle bayıldım her şeylerine. En önemli özellikleri ise masanıza gelecek etten sebzeye her şeyin kendi üretimleri olması.

 
Burası ise mekanın girişi. İç kısımda oturma yerleri olduğu gibi, çok tatlı bir arka bahçeleri de var ve müsaitse orada oturmanızı, arkadaş canlısı olduğu kadar biraz fazla cesur taverna kedileriyle muhabbet etmenizi de öneririm. :) 


O Tsitsanis, aynı zamanda bir aile işletmesi. Gönül rahatlığıyla övebileceğim bir mekan benim için. Hem herkes çok tatlı, hem masanıza gelen her şey ayrı leziz.


Üstelik fiyatlar da gayet makul.
 

Gelelim neler aldık yedik konusuna; Youtube "Melerence" kanalında iki video var şu anda, tavernalarda neler aldığımıza dair rehber olmasını dilediğim. Bu post da onların yazı versiyonu aslında.

Turistler için alışılmadık bir tabak ama Yunan Mutfağı'nın en sevilenlerinden, fırında nohut yani "revithia fournou". Mis gibi yağlı, limonlu, çok leziz bir şey. Bu tabağın fiyatı ise 6 Euro.


Teknik olarak "mücver", Yunanca'daki ismiyle kabak köftesi yani "kolokithokeftedes". Ama acayip pofuduk olandan! Ciddi anlamda çok lezzetliydi. Bu tabağın fiyatı ise 5 Euro.


Ve meşhur Greek salad, yani "horiatiki". Ama feta yerine özellikle Girit'te pek meşhur olan mizithra peyniri ile; üff çok leziz bir şey! Fiyatı ise 4.5 Euro.


Bu arada, Yunan Adaları'nda bir klasik olan, o adanın ismi-haritası bulunan kağıt masa örtüleri. Bir yandan leziz mezeleri tadarken, diğer yandan rotanızı planlamaya devam edebilirsiniz. :)


Ve tavşan eti, bu tabak bana ait değildi ama tadına baktım, meraklısına gayet güzeldi. Yunancası "kouneli kokkinisto", tabağın fiyatı ise 8 Euro.


 Ve son olarak, Yunanistan'ın meşhur peynirlerinden, yine mekanın kendi üretimi olan "kefalotiri" peyniri, fiyatı 2 Euro. Yine kendi üretimleri olan "ksinomizithra" peyniri de menüde yer alıyor.


Böyledir sevgili okur. 
Paros Adası'nın meşhur içkisini tatmak isterseniz "souma" istediğinizi belirtebilirsiniz. Souma'nın bir bardak fiyatı ise 1.5 Euro.

Bir de mekanın sabredip sabredip, yemeğinizi bitirip arkanıza yaslanmanızla masaya atlayan kedilerine de bizden selam söyleyin. :)


Paros'a bir daha gitsem, koşa koşa uğrarım yine bu mekana. Huzurlu ortam, güzel insanlar, leziz bir sofra, tavsiyelerimle...

Ta leme,
Melis


Yorumlar

  1. Samimi ve sıcacık anlatımınız çok güzel. Teşekkür ediyotum. Kendimi adeta orada hissettim. Pratik ve hoş detaylar içinde ayrıca teşekkürler🙏🌷🙏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar