Taverna Halleri: Halkidiki - Kallikrateia

Artık oldukça meşhur olduğu üzere, Selanik'ten 1 saat bile sürmeyen Halkidiki bölgesinin güzel plajları var. Çeşme Bodrum gibi cangır cugnur bir yer değil; ama doğru adreslere giderseniz güzel yemek ve güzel deniz bulabileceğiniz huzurlu bir bölge. Kallikrateia da en yakın kıyılardan, özel araçla 35-40 dakikaya varıyorsunuz Selanik'ten.

Bu yaz Halkidiki'yi baya aşındırdık diyebilirim. Hava o kadar sıcaktı ki evde oturamadık. Kendimizi deniz rüzgarı olan bir kıyıya atmak üzere her sabah yollara düştük. İlk duraklarımızdan biri de Kallikrateia idi. O gün hava pek uygun olmadığı için denize bayılmasam da, meşhur soğuk kahvelerimizi kapıp biraz rahatladık ve hemen kıyı şeridindeki en güzel tavernalardan birine oturduk.


 Hemen olur da yolunuz düşerse güzel mezeler tadabileceğiniz bir mekan paylaşmış olayım, hem de birkaç tabak tanıtayım istedim. Tavernanın ismi To Koutouki tou Antoni.


 Fiyatlar makul. 
Misal yengeç salatası veya hamsi marine 3.5 euro, dolma 4 euro, 
zeytin tabağı 2 euro.

 

Bunlar kolokithokeftedes, yani kabak köftesi, yani mücver. Kolokithi kabak demek zaten. Bizdekinden farklı olarak genelde içine feta da konur ve daha pofidik yapılır. Kabartma tozu veya karbonat eklenir çoğunlukla. Yine büyük olasılıkla, yanında caciki ile servis edilir.


 Melicanosalata, yani patlıcan salatası. Melicana patlıcan demek. Daha önce söylediğim üzere, senelerdir Yunanistan'da böyle damak çatlatacak bir patlıcan salatası arıyorum ama bulamadım. :) Güzeller gayet ama eh işte, diğer birçok tabakta bu dediğim baş dönmesini yaşarsınız çünkü. Bakalım, arayış devam ediyor. :)


 Horiatiki veya bilinen adıyla Greek salad. Malzemelere bakınca ya ne var bu kadar abartacak, domates salatalık soğan işte diyebilirsiniz ama demeyin bence. :) Mis kokulu dağ kekiği artı şahane bir zeytinyağı, size hiç tatmadığınız bir lezzeti sunabiliyor. Cidden başka bir şey bu salata, hem çok basit hem çok leziz. Paros Adası'ndayken kaldığımız Kiklad evinin bahçesinde yapmış ve tarif videosunu eklemiştim. Buraya klik yapmanız yeterli.


 En son da şu havuza dalış yapmayı unutmayın. :D


 Tabii illa salata meze yemek zorunda değilsiniz, hemen her mekanda şöyleli tabaklar da var. Yunanistan et seven bir ülke.

 
Melerence instagram hesabını takip ediyorsanız görmüşsünüz, bir diğer bence çok önemli tavsiyem tavernalarda marka şarap arayışına girmektense "hima krasi" isteyin. Yani ev şarabı, sofra şarabı, tavernanın fıçılarla aldığı veya yaptığı şarap. Bayılıyorum.


Diğer bir öneri, evet güzel Yunan biraları var. Misal myhtos, alfa, vergina... Ama bunlar dışında birçok yerel bira da var. Oturduğunuz tavernadan tavsiye istemenizi ve yerel biraları sormanızı öneririm.

 

 Geldik en güzel olaylardan birine; Yunanistan'da hemen her tavernada yemek sonrası ikram vardır. Bu tatlı, dondurma veya meyve olabilir. Genelde ister misiniz diye sorup da getirirler. Burada aşağıda gördüğünüz ismi de aynı olan revani ve karpuz ikram ettiler. O yüzden Yunanistan'da ikramda bulunmayan mekanların lokalliğini gönül rahatlığıyla sorgulayabilirsiniz. :)


 İşte böyle. Dediğim gibi To Koutouki tou Antoni, Kallikrateia kıyısında, hemen görülecek bir lokasyonda. Zaten kıyıda birçok kafe ve taverna var. Selanik'e geldik, çok uzaklaşmadan Halkidiki'ye gidelim ve leziz bir şeyler tadalım diyenlere not olsun.


Me agapi,
Melis


Yorumlar

  1. Yunan yemeklerini çok merak ediyorum
    iNNAŞLH GEZMEK NASİP OLUR

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar