Hollanda'da hangi ürünü - nereden alıyorum? (devamlı güncellenecek)

Uzun süredir yazmak istediğim bir metne başlıyorum bugün. Bu devamlı güncelleyeceğim, rehber niteliğinde olmasını umduğum bir yazı olacak umuyorum.

Özellikle Hollanda'ya yeni gelen biz Akdenizliler; peynir, zeytin gibi bazı "hassas" besinlerin benzerini bulmakta, neyi nereden alacağımızı bilmekte zorlanıyoruz. İnsan ilk aylar sudan çıkmış balığa dönüyor biraz... Ben de yaklaşık 4 yıldır Hollanda'da yaşayan biri olarak, şu ana dek kendi "tespit ettiğim", sevdiğim ürünleri ve nereden aldığımı paylaşmak istiyorum bu arşivde.

Ha, yine hem kendi yaptığım, hem size önerim; sadece bildiğiniz, alışkın olduğunuz şeylerle yaşamayın... Hollanda'daysanız, daha birçok farklı ürüne ulaşmanız, keşfetmeniz, dünyanınızı genişletmeniz mümkün. Ama insana tanıdık tatlar, ritüeller de ayrı iyi geliyor, bu yüzden ben sevdiğim ve sık sık aldığım şeyleri her türlü paylaşacağım kısa notlarla. 

Bu arada, alerjiniz, hassasiyetiniz, dini veya duygusal tercihleriniz varsa lütfen ayrıntısını kendiniz araştırın.

Başlamadan:

Genelde tazeliği ve nispeten uygun fiyatlarıyla Lidl marketini sebze meyve konusunda tercih ediyorum. Evime yakın olan market ise Jumbo olduğu için, oradan da sık sık alışveriş yapıyorum. 

Eski evimin yakınındaki market ise Plus'tü, orası da ekstrem fiyatları olmayan güzel bir marketti. 

Albert Heijn ise nispeten daha pahalı olduğu için en az oraya gidiyorum denebilir. Özellikle sebze meyve yeşillik konusunda Lidl'ın kalitesini düşününce hiç gerek yok fazlasını ödemeye bence.

Bunun dışında balığı, yeşillikleri, sebze meyveyi denk gelirse pazardan almak her zaman ilk tercihim tabii. Ama pazara uğrayacak durumda değilsem, maydanoz-dereotu, çarliston biber (zaten bu tip biber Hollanda marketinde olmuyor), turşu gibi şeyleri özellikle Türk marketinden alıyorum. Hollanda marketindeki turşular bazen tatlı ve fazla yumuşak çıkabiliyor, iyi tespit etmek lazım.

Haydi o zaman ürünlere başlayalım;

Şimdii, en önemli şeyle başlayalım: Çay.
 Normalde Türk marketinden klasik sarı paket Rize turist çayı alıyorum. Ama akrabaları Almanya'da yaşayan yakın bir arkadaşım, bu çayı orada içip mutlaka al demişti. Siyah paket bergamotlu ve genelde tomurcuk almaktansa normal çaya bir tutam bu çaydan ekliyorum. Çok güzel bir tat veriyor. Sadece bunu da demleyebilirsiniz; ama tadı biraz kuvvetli oluyor o zaman. İki türlü de yaptığım oluyor.

 

 Hollanda'ya ilk geldiğimde devamlı tarif deneyip haftada 2 kilo un bitirdiğim için en son böyle bir çözüm bulmuştum. :) Bu nedenle elimdeki tek fotoğraf buydu un ile. Lidl'dan alıyorum ve gayet memnunum.


Sürekli almasan da Lidl'da satılan bu macaronları seviyorum. Arada bir çay kahve yanına alınabilir.


- Şimdi bu gördüğünüz iki ekmek Jumbo'dan, çok severim.
- Meze bölümünde satılan humusu Jumbo'dan alıyorum ve Albert Heijn'ınkini özellikle beğenmiyorum.
- Sağdaki alkolsüz ve şekersiz, limonlu bira nefis bir malt içecek. Çok sık alıyorum.
- En alttaki zeytinleri özellikle önermek istemem, çekirdeksiz zeytin fobim var biraz. :) Çok yapay buluyorum. Bu meze kısmında bazen Yunan kalamata zeytin oluyor, onlar enfes, alınabilir.


 Yunanistan'da en sevdiğim şeylerden biri bademli yeşil zeytin. Bu şahaneydi ve Aldi'den almıştım; fakat hiç bana yakın Aldi yok, o yüzden hala var mı bilemiyorum. Arada bir Greek week yapıyorlardı ama.


 Hollandalıların çok sevdiğim meşhur rooibos çayını Pickwick markasından alıyorum. Kruidvat, Lidl gibi yerlerden paket çay almayı pek sevmiyorum, güvensiz gibi hissettiriyor bilemedim.


 Eğer açık çay alabileceğim daha şahsına münhasır bir dükkan yoksa, Jumbo'daki bu aromatik çaylardan aldığım oluyor. Ama en güzeli hemen her şehrin ara sokaklarında olan, açık çay satan bir "çaycı" bulmak olur.


Çok yılıp bayılmasam da canım mısır haşlamak isteyince Lidl'ın bu mısırını alıyorum. Güzel oluyor. Hazır haşlanmış mısır da var Lidl'da ama onu alacağım gün Türkiye'ye kesin dönüş yaparım daha iyi. :)
 

 Her türk marketinde olmasa da, böyle bir haşlanmış enginar alıyorum ara sıra. Tadı, kıvamı mutlu edecek seviyede oluyor. Pilav, salata için ideal.


 Şimdii, bazen kahvaltıda yulaf yiyorum ama hiç pişirmem yulafı, pek anlamam da zaten. Ama bu ekiple çok hoşuma gidiyor. 

- Yoğurt Lidl'dan, onca market içinde kesinlikle en beğendiğim. Kıvam olarak bizim yoğurda benzemiyor ama ona alışalı yüz yıl oldu, gayet lezzetli zaten.

- Kuru üzüm Jumbo'dan ve yanılmıyorsam Türkiye'de üretiliyordu. Lidl'daki de öyleyli diye hatırlıyorum. Lidl'daki baking kısmında satılıyor ve daha bir sıkıntılı geliyor o paketler bilemiyorum. Jumbo eşittir kuru üzüm o yüzden benim için.

- Baharatlar genelde Türk marketinden; ama özellikle sarımsak tozu ve diğer olan baharatları Lidl'dan aldığım da çok oluyor. Ama orada kimyon, sumak falan yok tabii, doooğru turkse markt.

- Yulafta bir kez Lidl'ı deneyip beğenmedim. Bu altta gördüğünüze alıştığım için de olabilir; lezzetli ve ince bir yapısı var, her daim bunu alıyorum. Birçok markette var. 

- Ceviz, badem de Lidl'dan. Gerçi bir kez Türkiye'den gelen cevizi yiyip "ben lidldan ceviz diye ne alıyormuşum ya" şokuna girmiştim ama güzel yine de. Olduğu kadar, olmadığı kader. :)


Bu klasik bademli Dutch kurabiyesini hemen her markette, benzinlik marketlerinde falan bulabilirsiniz. Yoğun, hoş bir yapısı var ve sevdiğim bir lezzet. Görürseniz belki denersiniz diye.


  Bu peynire bayılıyorum "Leerdammer". Fotoğraftaki light olanmış sanırım dikkat etmemiştim, normalini alıyorum ben. Şahane bir aroması var.


Bu tarz donmuş meyveleri genelde smoothie için satıyorlar fakat geçenlerde kirazlı sarma yaptım bu aşağıdakiyle. Enfesss bir şey oldu. Daha çok alırım böyle bence, yeni şeyler deneme niyetim de var diğer meyvelerle. Jumbo'dan alıyorum bunları.


Marketteki meze bölümlerinde, bazı mezelerde o hazır yemek tadı olabiliyor. Bu yüzden Jumbo hep en beğendiğim oldu şu ana dek, AH'ın humusunu falan hiç sevemedim. Jumbo'dan sık sık humus ve kalamata zeytin kutularından alıyorum.


Devamı ürünleri fotoğrafladıkça gelecek...

*

Yorumlar

Popüler Yayınlar