Yunan Mutfağı: Ouzo ve Fetalı Karides Saganaki (Γαρίδες Σαγανάκι)
Kalispera,
Daha önce tam şurada belirttiğim gibi, Yunan Mutfağı'nda bol bol duyacağınız "saganaki" kelimesi aslında bir pişirme üslubu. Öncesinde feta peynirli saganaki yapmıştık; bu defa ise yaz aylarının vazgeçilmez mezesi, Yunanistan'ın en güzel lezzetlerinden "karides saganaki" yapacağız. Üstelik en altta Youtube'a eklediğim tarif videosunu da bulabilirsiniz.
Daha önce tam şurada belirttiğim gibi, Yunan Mutfağı'nda bol bol duyacağınız "saganaki" kelimesi aslında bir pişirme üslubu. Öncesinde feta peynirli saganaki yapmıştık; bu defa ise yaz aylarının vazgeçilmez mezesi, Yunanistan'ın en güzel lezzetlerinden "karides saganaki" yapacağız. Üstelik en altta Youtube'a eklediğim tarif videosunu da bulabilirsiniz.
Malzemeler
15 adet orta boy karides
1 büyük soğan
2 iri diş sarımsak
2 büyük domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Feta peyniri (veya sert bir beyaz peynir)
Bir tutam maydanoz
Çeyrek su bardağı ouzo (isteğe bağlı)
Bir tutam taze kekik (yoksa kuru kekik de uygundur)
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Zeytinyağı
Tavamızı ısıtıp bir miktar zeytinyağı ekliyoruz.
Soğan, sarımsak ve ufaladığımız kekikleri 1 dakika kadar tuz ile öldürüyoruz.
Ouzo kullanıyorsak bu noktada ekleyip yemeğimizi "ouzoyla söndürüyoruz".
Salçamızı ve kabuksuz şekilde rendelediğimiz domatesleri de ekliyoruz.
Karabiber, kırmızı biber ve ince kıyılmış az miktarda maydanozu ekleyip domatesleri hafif sönene dek pişmeye bırakıyoruz ve ardından karidesleri ekliyoruz. Yemek biraz toparlandıktan sonra feta peynirini içine ufalıyor ve birkaç dakika daha pişmeye bırakıyoruz.
Karides saganakimizi ocaktan almadan önce geri kalan maydanozu ve parmak ucuyla fetayı ekleyip servis ediyoruz.
Özellikle bir ouzo mezesi olan bu şahane tadın yanına bira veya şarap da gayet güzel gidiyor. Fakat elbette direkt ana yemek olarak da yapabilir, dilerseniz hiç ouzo eklemeyedebilirsiniz. Yine de yemekte herhangi bir alkol tadı, keskin ouzo aroması vesaire kalmadığını da belirteyim, kesinlikle çok güzel bir denge veriyor yemeğe ouzo. Dilerseniz domatese çok az toz şeker ekleyebilir, soğanların peşinden kırmızı/yeşil taze biber de ekleyip soteleyebilirsiniz.
Taze ekmekle tabağımıza nazikçe dalıyor, hepinize afiyet olsun diyorum. :) Çok acayip bir lezzet vallahi, en kısa zamanda denemeniz ümidiyle.
Youtube'daki tarif videomu izlemek için tam buraya klik yapabilirsiniz.
Youtube'daki tarif videomu izlemek için tam buraya klik yapabilirsiniz.
Geia sas,
Melis
Yorumlar
Yorum Gönder