15 Aralık 2017 Cuma

Favori Tariflerimden: Tavuk Kapama

Son zamanların en favori, en leziz tariflerinden tavuk kapama. Birçok varyasyonu yapılabilir; lakin bu yazıdan en temel tarifi paylaşmak istiyorum. Üstelik işin içine tavuk suyu girdiği için inceden bir "şifa tadı" da alıyorsunuz. :)

Malzemeler
1 büyük soğan
1 sarımsak
Dilediğiniz kadar tavuk but
1 ufak havuç
2 bardak pirinç 
1 yemek kaşığı salça
Ayçiçek yağı
2-3 defne yaprağı
Top karabiber
Tuz

Soğanlarımızı ince ince doğradık; bence ne kadar ince o kadar iyi.
Aynı şekilde sarımsakları da ufak ufak keserek devam ediyoruz.


Öncelikle tavuk butlarını top karabiberler ve defne yaprağı ile birlikte, biraz tuz eklediğimiz bir tencere suda haşlanmaya bırakalım.

Diğer tarafta büyük bir tavada biraz yağ ile soğanlar ve sarımsaklar kavrulduktan sonra, havuç rendesini ekleyip biraz daha çevirip ve tuzunu ekleyelim. Ardından bu karışımı bir fırın tepsisi veya borcama alalım güzelce.


Haşlanmış (en az %95 pişmiş) tavukları pirincin üzerine dizelim ve birazcık yağda açtığımız salçayı tavukların üzerine sürelim ki fırında iyice kızarsınlar. Bu noktada dilerseniz salçaya kekik, kırmızı biber gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Son olarak pirinçlerin 1 parmak üzerine geçecek şekilde, tavukları haşladığımız tavuk suyunu sıcak halde ekleyelim ve 180 derecede ısınmış fırına verelim.


Pirinç suyunu çekene dek pişirelim; zaten o zamana dek tavuklarımız da güzelce kızarmış olacaktır.


Aslında haşlamadan ziyade kızartılmış tavuk da ayrı lezzet verir fakat burada pirinci tavuk suyu ile pişirme kısmı çok önemli; zira karabiber ve defne yaprağıyla haşlanmış hakiki tavuk aromalı o tazecik tavuk suyu, pilava şa-ha-ne bir tat veriyor. Zaten tam da o kısım böyle "şifa alıyor" hissi veriyor tarifimizde.


Sunumunu da ayrıca beğendiğim bu yemeği yakın zamanda şöyle bol domatesli bir bulgur pilavıyla yapmak da istiyorum. Dilerseniz beyaz pirinç kullanıp zerdeçal veya safran vesaire de ekleyebilirsiniz; buradaki asıl yıldız pilav oluyor bence. :) Deneyenlere şiimdiden afiyet olsun!

Selamlar,
Melis


1 yorum: